Maybach W3

Karl Maybach onthulde met Maybach Motors zijn eerste productie auto op de Berlijnse Motor Show in september 1921, dit was de Maybach W3. Het vijf meter lange voertuig had een 70 PK sterke motor zescilinder lijnmotor en haalde een topsnelheid van 110 km/u. Deze motor lag ook in de W2 concept car. De W3 kreeg een remsysteem op alle vier de wielen en een twee-versnellingsbak zonder versnellingspook, de bediening vond plaats met de voet.

 

maybach w3 22/70

Maybach W3 uit 1921.

 

Het model was eenvoudig in gebruik en had een hoge mate van betrouwbaarheid en veiligheid, hiermee richtte Maybach zich op de “gentlemen drivers”. Deze term verwees naar de mannen (en vrouwen) die hun auto graag zelf bestuurden in plaats van door een chauffeur. Maybach bood hen een technisch overtuigend concept gecentreerd rondom de motor: “De uitzonderlijke flexibiliteit van de motor in combinatie met een effectief vierwiel remsysteem maakte comfortabel en veilig rijden op hoge snelheden mogelijk.

 

maybach w3 22/70 tekening

tekeningen van de Maybach W3 22/70.

 

Net als veel andere autofabrikanten uit deze periode, legde Maybach zich volledig toe op de techniek en schakelde de fabrikant uit Friedrichshafen andere partijen in om een body aan het chassis te monteren. Dit waren specialisten zoals Josef Neuss (Berlijn), Auer (Cannstatt), Franz Papler & Sohn (Keulen) en – in veel gevallen – Spohn (Ravensburg). Tussen 1921 en 1928 bouwde Maybach ongeveer 300 exemplaren van de Maybach 22/70, zoals de W3 officieel werd genoemd. Kopers waardeerden de cruise-kwaliteiten van de auto, maar sommige gebruikten het model ook met succes in de motorsport.Maybach modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant