MENU

Mathis

Mathis was een autofabrikant uit de Elzas die auto’s bouwde tussen 1910 en 1950. Het merk werd opgericht door Émile Mathis (1880-1956).

 

Mathis 1931

Mathis uit 1931

 

Mathis was een van de grote autohandelaren in Straatsburg en handelde in Fiat, De Dietrich en Panhard-Levassor. Het eerste ‘echte’ Mathis model werd op de markt gebracht in 1910 als de 8/20PS. Succes kreeg Mathis pas met de Babylette en de baby die net voor de Eerste Wereldoorlog op de markt kwamen.

 

De Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrok Mathis naar Frankrijk en bleef daar. Na de oorlog werd de Elzas deel van Frankrijk en kon hij terugkeren naar zijn fabriek die daar nog altijd gevestigd was. Het bedrijf floreerde en Mathis werd een van de grote autofbrikanten in Frankrijk met een jaarproductie van meer dan 20.000 auto’s in 1927. Mathis concurreerde zelfs met Citroën.

 

In 1930 was er een mislukte poging tot samenwerking met William Crapo Durant (de oprichter van General Motors in 1908). Samen hadden ze de ambitie om 100.000 auto’s te bouwen maar Durant was door zijn geld heen voordat de productie kon beginnen.
Kort hierna volgde de grote crisis en Mathis moest noodgedwongen de deuren sluiten.

 

De Tweede Wereldoorlog

Net voor de Tweede Wereldoorlog kreeg Mathis zijn fabriek in Straatsburg terug, maar De Elzas was tijdens de Tweede Wereldoorlog nu niet echt een plek om eens op je gemak auto’s te gaan bouwen. Matthis, die tijdens de Eerste Wereldoorlog eigenlijk was overgelopen naar Frankrijk, stond in 1940 hoog op het lijstje van de Duitsers waarop Mathis besloot slim te zijn en vluchtte naar de Verenigde Staten waar hij gedurende de rest van de oorlog zou verblijven.

 

Mathis zat nu met een relatief nieuwe maar wel deels platgebombardeerde fabriek. Toch besloot hij deze te herbouwen en in 1948 was hij wederom klaar voor productie. Na de oorlog in Amerika te hebben doorgebracht, was Mathis de politieke contacten een beetje verloren. Na de oorlog was het bedrijf niet een van de autofabrikanten in het Pons Plan waarmee de Franse regering de auto-industrie wilde herstructureren. Uitsluiting van dit plan zorgde voor grote problemen in het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen en materialen. Mathis probeerde toch nieuwe auto’s te bouwen in zijn fabriek maar dit mislukte en de fabriek bleef alleen draaien door het maken van onderdelen voor Renault. In 1950 sloot de fabriek definitief haar deuren en verdween het merk Mathis.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant