MENU

Marcos

Marcos was een Britse sportwagenfabrikant. De naam is afgeleid van de achternamen van de oprichters Jem Marsh en Frank Costin en het werd opgericht in 1959.

 

Marcos autofabriek

Foto: rory.co.uk

Marcos autofabriek in Westbury

 

Geschiedenis van Marcos

Marcos werd opgericht in het Welsche Dolgellau door Jem Marsh en Frank Costin. Het bedrijf verhuisde naar een omgebouwde molen in Bradford on Avon , Wiltshire in 1963 en vervolgens in 1971 naar een speciaal gebouwde fabriek in het nabijgelegen Westbury. Productieproblemen met de 4-persoons Mantis, problemen met het exporteren auto’s naar de VS en de verhuizing naar de dure nieuwe gebouwen leidde tot financiële problemen en in 1971 ging Marcos failliet.

 

In 1966 werd de Mini Marcos geïntroduceerd; een auto van glasvezel met vertrouwde Mini-mechanica, inclusief de voorwielaangedreven motor- en transmissie-eenheid. Het model verkocht buitengewoon goed, ondanks dat het door een recencent als “ugly as hell” werd beschreven. Vervolgens verdiende de Mini Marcos zijn sporen en reputatie op het circuit, vooral op Le Mans in 1966, toen het de enige Britse auto was die de 24-uursrace voltooide. In de loop der jaren bleef de Mini Marcos zijn plaats verdienen in de racegeschiedenisboeken, hij heeft nog steeds vier National Land Speed ​​Records, heeft tweemaal het Mod Sports Championship gewonnen en zijn laatste overwinning in de Luik-Rome-Luik-rally van 1991 waar het Porsche, Alfa Romeo, Mini Cooper en Austin Healey achter zich liet.

 

Marcos Mini GT uit 1967

Marcos Mini GT uit 1967

 

Gedurende deze tijd bleef de Marcos GT een solide succes, maar werd nog steeds gehinderd door het arbeidsintensieve houten chassis. In 1969 kregen de gebroeders Adams de opdracht om een ​​stalen chassis te ontwerpen, dat verscheen in de vorm van een buisvormig ruimteframe met vierkante doorsnede. Dit frame verkortte de fabricagetijden van elke auto met zo’n 15 uur. Motoren waren over het algemeen van Ford, een viercilinder 1,5 liter en een 3 liter V6, en van Volvo, de originele 1800cc en later de 3 liter zescilinder. Allen kregen uitstekende recensies van de pers, waar ze zeer gunstig vergeleken werden met andere gespecialiseerde merken van die tijd, zoals Lotus, Morgan, Gilburn en TVR.

 

In juli 1971 nam grote dealer de voorraden en activa en zou het bedrijf nieuw leven inblazen onder de naam Marcos Ltd. De nieuwe eigenaren wilden gaan produceren voor de Britse markt. Het bleef echter kwakkelen met het merk. Op een zaterdag in juni 1972 werd er een soort van garage sale gehouden in de oude Marcos fabriek waarbij onderdelen en zelfs gereedschappen en machines werden verkocht. Vervolgens verhuisde het merk naar een kleinere fabriek.

 

Marcos GT 3.0 1970

Een Marcos GT 3 liter uit 1970

 

Jem Marsh was nog altijd actief in de autoindustrie en in 1976 kocht hij de rechten terug van de naam. Vijf jaar later werd het merk opnieuw tot leven gewekt in de vorm van de Marcos V6 Coupe, die werd verkocht als bouwpakket.

 

Rampspoed bleef het merk echter achtervolgen en in 2000 ging het bedrijf opnieuw failliet. De Canadese ondernemer Tony Stelliga kocht het merk vervolgens en startte de productie opnieuw op in 2002 waarbij de productie van de raceauto’s werd verplaatst naar Nederland en de consumentenmodellen werden gebouwd in Engeland. Op 9 oktober 2007 werd de productie van de Marcos opnieuw gestaakt waarna het stil werd rondom het merk.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant