Marcos

Marcos was een Britse sportwagen fabrikant. De naam is afgeleid van de achternamen van de oprichters van Jem Marsh en Frank Costin.

 

Marcos GT 3.0 1970

Een Marcos GT 3 liter uit 1970.

 

Geschiedenis van Marcos

Marcos werd in 1959 opgericht in het Welsche Dolgellau door Jem Marsh en Frank Costin. Het bedrijf verhuisde naar een omgebouwde molen in Bradford on Avon , Wiltshire in 1963 en vervolgens in 1971 naar een speciaal gebouwde fabriek in het nabijgelegen Westbury. Problemen met het exporteren auto’s naar de VS en de verhuizing naar de dure nieuwe gebouwen geleid tot financiële problemen en in 1971 ging Marcos failliet.

 

In juli 1971 nam grote dealer de voorraden en activa en zou het bedrijf nieuw leven inblazen onder de naam Marcos Ltd. De nieuwe eigenaren wilden gaan produceren voor de Britse markt. Het bleef echter kwakkelen met Marcos. Op een zaterdag in juni 1972 werd er een soort van garage sale gehouden in de oude Marcos fabriek waarbij onderdelen en zelfs gereedschappen en machines werden verkocht. Vervolgens verhuisde het merk naar een kleinere fabriek.

 

Jem Marsh was nog altijd actief in de autoindustrie en in 1976 kocht hij de rechten terug van de naam Marco. Vijf jaar later werd het merk opnieuw tot leven gewekt in de vorm van de Marcos V6 Coupe, die werd verkocht als bouwpakket.

 

Rampspoed bleef het merk achtervolgen en in 2000 ging Marcos opnieuw failliet. De Canadese ondernemer Tony Stelliga kocht het bedrijf vervolgens en startte de productie opnieuw op in 2002 waarbij de productie van de raceauto’s werd verplaatst naar Nederland en de consumentenmodellen werden gebouwd in Engeland. Op 9 oktober 2007 werd de productie van de Marcos opnieuw gestaakt waarna het stil werd rondom Marcos.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant