MENU

Lloyd Arabella

De Lloyd Arabella, later Borgward Arabella, was een auto van de lagere middenklasse, en werd geproduceerd in Bremen van 1959 tot 1963. Het was de eerste en enige Lloyd Auto met een vier-cilinder motor en moest het merk naar een hoger segment brengen dan de kleine tweecilinder modellen.

 

lloyd arabella

 

Chassis en de carrosserie

De Arabella was een compleet nieuwe auto, die geen gelijkenis meer had met de eerder LP modellen. Het ontwerp had slechts 23 maanden in beslag genomen. Als basis was een buizenframe gebruikt met dwarsbalken. De voorwielen werden opgehangen aan dubbele draagarmen met schroefveren en telescopische schokdempers, de achterwielen aan driehoekige getrokken draagarmen met schroefveren, telescopische schokdempers en stabilisatoren. De Arabella kreeg ook hydraulische remmen en tubeless banden op 13-inch stalen wielen. De Amerikaans ogende Arabella bood ruimte aan vier personen, maar met vrij weinig hoofdruimte op de achterbank. Hoofdsteunen en gordels waren nog niet aanwezig.

 

Motor en transmissie

De bedoeling was om de Arabella uit te rusten met een opgewaardeerde twee-cilinder motor en transmissie van de Lloyd Alexander TS. Echter bleek tijdens een proefrit dat deze motor te licht was voor het model. Om een ​​vier-cilinder te gebruiken, die toch in de beperkte beschikbare ruimte zou passen, werd een boxermotor ontworpen. In tegenstelling tot de kleine Lloyd-modellen kreeg de Arabella waterkoeling in plaats van luchtkoeling.

 

lloyd arabella achterzijde

 

Het model “Arabella de Luxe” droeg het opschrift “Borgward” in plaats van “Lloyd” op de motorkap en de Borgward ruit in de grille. De derde versie was een goedkopere variant met eenvoudige apparatuur en een 34 PK geknepen motor die voor nog geen vijfduizend Mark werd aangeboden.

 

Tot juli 1961 werden in totaal 45.549 Arabella’s gebouwd bij Lloyd en na de ineenstorting van de Borgward groep tot 1963 nog eens 1493. Door de aanloopproblemen met de productie werd de Arabella geen groot verkoopsucces. Modellen moesten regelmatig terug naar de fabriek wat zorgde voor hoge extra kosten. Het kwam aanvankelijk tot tal van transmissieschades, ook kwam er regelmatig regenwater in het interieur wat de auto de bedenkelijke bijnaam “Aquabella” gaf.Lloyd modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant