MENU

Lloyd

Lloyd was een Duits automerk dat oorspronkelijk werd geproduceerd door NAMAG (Norddeutsche Automobil und Motoren AG) te Bremen tussen 1936 en 1951. De rederij Norddeutscher Lloyd financierde de firma NAMAG, die daarom vanaf 1906 de naam gebruikte als merknaam voor zijn auto’s.

 

Aanvankelijk bouwde men een elektrische auto in licentie van het Franse merk Krieger maar vanaf 1908 werd er ook een door een benzinemotor aangedreven auto gebouwd. Ondanks de kwaliteit bleef succes uit en fuseerde NAMAG in 1914 met Hansa om Hansa-Lloyd te vormen. Vanaf dat moment werden de Lloyds verkocht als Hansa-Lloyd. De fabriek werd in 1929 overgenomen door Borgward.

 

Lloyd LP300 leukoplast bomber

LP300 Leukoplast Bomber

 

Leukoplast Bomber

In 1949 besloot Borgward een serie dwergauto’s te bouwen en wilde daarvoor de naam weer gebruiken. Dus werd de Lloyd Maschinenfabrik G.m.b.H. opgericht, die in Bremen op het fabrieksterrein van Goliath kwam te staan. De eerste dwergauto was de LP300 die in Duitsland de bijnaam Leukoplast Bomber kreeg, alsof hij met Leukoplast pleisters aan elkaar was geplakt. De eerste versie van deze auto, uitgerust met een 300cc motor, had namelijk een carrosserie van kunstleer en hout. Later werd dit vervangen door een volledig stalen carrosserie. Het merk produceerde meerdere modellen waaronder ook een stationwagon variant en een minbusje.

 

lloyd LT 600 minibus

LT600 minibusje

 

Lloyd Arabella

In 1959 werd de Lloyd Arabella geïntroduceerd. Op elke geproduceerde auto leed de fabriek echter verlies. Na korte tijd bleek er een fout in de auto te zitten, waardoor de Arabella, die toch al met verlies werd gemaakt, moest worden gerepareerd door de fabriek. Dit was dramatisch voor het merk. In 1961 ging het Borgward concern ten onder, waar de Lloyd een ondankbare rol in speelde.

 

lloyd arabella deluxe

Arabella Deluxe

 

Lloyd LS 300 Kombi

LP300 / Leukoplast Bomber combi-versie

Lloyd modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant