MENU

Ligier

Ligier is een Frans automerk en voormalig Formule 1-team. In de jaren zestig begon coureur Guy Ligier, winnaar van het Franse motorkampioenschap en Formule 1-coureur, zijn eigen sportwagen te ontwikkelen. Deze auto moest geschikt zijn voor zowel het circuit als de weg.

 

In het laatste deel van de jaren zestig stapte Guy over op de Porsche-sportwagen. Uiteindelijk debuteerde hij in 1966 met een Cooper Maserati. In 1967 gebruikte hij Brabham Repco om deel te nemen aan de F1, maar beide pogingen waren niet erg vruchtbaar. Zo ging Guy Ligier in 1968 een samenwerking aan met Jo Schlesser en kocht een paar McLaren Formula 2-auto’s. Toen Jo Schlesser tijdens een race in F1 tijdens de Franse Grand Prix 1968 werd gedood, nam Ligier afscheid van F1-racen.

 

Vanwege zijn goede band met de voormalige Franse president Francois Mitterrand, kreeg Ligier’s Car Company in de moeilijke tijden veel gunsten van de regering. Ze kregen de sponsoring van overheidsbedrijven als Elf en kregen onder politieke druk het aanbod van motoren van Renault. Toen Guy echter rond 1992 besefte dat de socialistische regering niet lang zou standhouden, besloot hij zijn Formule 1-team aan Cyril de Rouvre te verkopen. Tussen 1975 en 1996 won het merk negen keer een Grand Prix.

 

F1 Livery Histories: LIGIER

 

Het bouwen van een eigen auto, dat zowel op persoonlijk als op technologisch vlak een flinke onderneming was, zou het team ertoe brengen meer dan 20 Formule 1-auto’s te bouwen. In de jaren tachtig, met voertuigen variërend van prestigieuze modellen tot wedstrijdwagens, diversifieerde Guy Ligier zijn assortiment met de toevoeging van tractorcabines, en veranderde ze in 1-cilinder Minicars met de eerste Ligier JS 4.

 

Ligier JS4 minicar uit 1980

Ligier JS4 minicar uit 198

 

Onderneming Ligier Group Made in France

In 2008 is Ligier Group ontstaan ​​uit de unie van twee grote spelers op de Europese lichte en zware vierwielersmarkt: Ligier Automobiles en Microcar. Steunend op Ligiers topsportervaring en Microcar’s 30 jaar technologische ervaring, streeft de groep er dagelijks naar om te reageren op specifieke, steeds veranderende en innovatieve eisen. Dankzij deze 40 jaar ervaring slaagt de Groep erin nieuwe modellen te ontwikkelen en te blijven innoveren ten gunste van een steeds efficiëntere mobiliteit.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant