MENU

le Zèbre

Le Zèbre was een Frans automerk dat auto’s bouwde tussen 1909 en 1931 in Puteaux, Seine. Het bedrijf werd opgericht door Jules Salomon, een jonge afgestudeerde student uit Bordeaux, en Georges Richard. In 1909 ontwikkelde Solomon zijn eerste auto: de type A. Dit ontwerp bleek zeer economisch te vervaardigen en goed verkoopbaar tegen een scherpe prijs. De twee vrienden besloten om niet hun namen te geven aan het automerk, maar kozen voor “Le Zèbre” oftewel “de Zebra”, wat oorspronkelijk een bijnaam was van iemand bij een vroegere werkgever. In 1911 werd het bedrijf geregistreerd als “Société anonyme des auto Le Zèbre”.

 

le zèbre type type A uit 1909

Foto: Pale Dog Collection

le zèbre type type A uit 1909

 

Jules Salomon ontwierp het kleine populaire Type A dat van 1909 tot 1914 werd gebouwd in Suresnes aan de Seine. De wagen was kaal en puur bedoeld om één of twee personen van A naar B te vervoeren. De auto die na de 1e wereldoorlog werd gebouwd, was ook ontworpen door Jules Salomon en was de voorloper van de beroemde Citroën C5 welke hij later in dienst van Citroën zou ontwerpen. De productie werd in 1931 beëindigd.

 

lezebre sports 1918

Le Zèbre Sports uit 1918

 

De productie van auto’s kwam op gang en dit werd tijdens de Eerste Wereldoorlog voorgezet. In 1915 bestelde het Ministerie van Oorlog veertig auto’s per maand inclusief de levering van verschillende militaire onderdelen. De auto had echter vele problemen. In 1917 gingen de twee oprichters uit elkaar.

 

Jules Salomo verliet het bedrijf en ontmoette André Citroën, de toenmalige directeur-generaal bij Mors. Jacques Bizet bleef bij Le Zèbre. Het bedrijf was niet zo succesvol als het vóór de oorlog was geweest. In 1924 werd het type Z aangekondigd maar ook dit model bracht niet het succes dat le Zèbre zo hard nodig had en het bedrijf sloot in 1931.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant