MENU

Land Rover Discovery

De Land Rover Discovery werd onthuld op de Frankfurt Motor Show in 1989, en betekende een belangrijke verandering ten opzichte van de vorige Land Rover modellen doordat het merk zich met dit model meer richtte op de passagier en familie 4x4 markt. Hoewel deze markt nauwelijks bestond toen de Discovery werd ontworpen, was de timing perfect voor de Britse markt die het model al snel omarmde, spoedig gevolgd door internationale populariteit.

 

land rover discovery 1989 driedeurs

Vroeg driedeurs model

 

In tegenstelling tot de eerdere modellen van Land Rover, was de Discovery in staat om te concurreren met de ‘familie car’-modellen en beschikte over een comfortabele rit en een interieur ontworpen door Sir Terence Conran. Ook op het gebied van kracht en prestaties kon de Discovery de handschoen opnemen met de inmiddels beroemde Rover 3,5 liter V8. Voor een diesel optie, werd de 200Tdi direct ingespoten turbo dieselmotor geïntroduceerd. Deze pochte indrukwekkende verbruik- en best-in-class-prestaties, hoewel het model wel iets luidruchtiger was dan diesels in concurrerende modellen.

 

Ook al was het model er vooral voor de familie markt, leverde de Discovery ook nog steeds goede off road prestaties waar Land Rover groot mee is geworden. Evenals krachtige motor opties, kreeg het model ook een tussenbak en een vergrendelbaar centraal differentieel.

 

Wat wel apart was aan de eerste Discoveries was dat het een 3-deurs model was! Dit was moeilijk te rijmen met de positionering van grote duurzame familie auto! De Range Rover werd aanvankelijk ook gebouwd met slechts 3 deuren, reden hiervoor was de starheid van het body maximaal te houden tijdens het off-road rijden. Dit zou ook de reden voor de Discovery 3-deurs ontwerp zijn geweest, maar binnen een jaar kwam de zeer populaire 5-deurs versie op de markt.

 

land rover discovery 1990 vijfdeurs

 

Het succes van de Discovery kwam door de combinatie van een nieuwe markt in combinatie met het 5-deurs model, daarbij bleef ook de populariteit van de Range Rover en daarmee het merk Land Rover toenemen. Verdere variaties en updates volgden in de vroege jaren 1990, waaronder een 2 liter 4 cilinder benzinemotor, een 4-traps automatische versnellingsbak, en air-bags.

 


Introductie in 1989

Land Rover modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant