MENU

Land Rover Defender

De Land Rover Defender werd voor het eerst op de markt gebracht in 1983 als een vierwielaangedreven terreinauto van het Britse merk Land Rover. Het ontwerp was gebaseerd op de eerdere Land Rover Series 1, 2 en 3, die niet meer in productie zijn.

 

 

De Series III, die overigens nog werd gebouwd tot 1985, opgevolgd door een volledig vernieuwd model, kortweg “110” genoemd naar zijn wielbasis van 110 inch (2794 mm). Spoedig volgden de 90 inch (2286 mm) en de 127 inch (3226 mm). De naam Defender werd pas sinds 1990 gebruikt om het model te onderscheiden van de meer luxueuze Land Rover Discovery en de basis modellen. De naam Defender verwijst naar het militaire karakter van de wagen. Vele legers, onder andere die van Groot-Brittannië, Australië en Nederland, maken tot op vandaag gebruik van de Defender of een afgeleide ervan.

 

landrover defender 110 soft top

 

De belangrijkste verschillen tussen de Defenders en de Series zijn dat de Series zijn voorzien van bladveren en kunnen worden ingesteld op het gebruik van twee- of vierwielaandrijving, waar de Defender gebruikmaakt van spiraalveren en permanent vierwielaangedreven is. Vanaf het modeljaar 2007 is de dieselmotor afkomstig uit de Ford Transit. Deze motor is echter door Land Rover ingrijpend aangepast om hem geschikt te maken voor off-road gebruik en voor operaties onder extreme omstandigheden.

 

De Defender werd ontwikkeld voor gebruik onder extreme omstandigheden. Om deze reden was het model ook populair in het leger. De auto werd uitgerust met spiraalveren kreeg permanente vierwiel-aandrijving. Daarbij had de Defender een centraal differentieel dat kon worden vergrendeld voor optimale tractie in het terrein. De Defender kreeg een body-op-chassis-opbouw waardoor alle onderdelen van de wagen makkelijk, en vaak ook met de hand, vervangen konden worden. Dit is ideaal omdat er dan ook onder moeilijke omstandigheden toch onderhoud gepleegd kan worden indien nodig. De Defender die voor het leger worden gebouwd worden officieus ‘Land Rover Wolf’ genoemd. De Defender is leverbaar met hardtop en softtop en als station wagen en pick-up.

 

landrover defender 110

 

landrover defender special editions

Special Editions van de DefenderLand Rover modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant