MENU

Land Rover

De Land Rover is op de Amerikaanse Willys Jeep na het oudste terreinwagenmerk ter wereld. De wagen ontleent zijn naam aan de verwachting dat hij veel op het land gebruikt zou worden. Zo droeg de eerste brochure die werd uitgegeven nog voordat de auto in productie was de titel “The Land Rover for the farmer, the countryman and general industrial use”.

 

History of Land Rover

 

Land Rover is een Britse autofabrikant met het hoofdkantoor in Gaydon, Warwickshire, Verenigd Koninkrijk, die gespecialiseerd is in vier-wiel-aangedreven voertuigen. Het merk is tegenwoordig eigendom van het Indiase bedrijf Tata Motors en maakt deel uit van hun Jaguar Land Rover (JLR) groep. Het is, na Jeep, het oudste vierwiel-aangedreven auto merk in de wereld.

 

range rover 1970

Range Rover uit 1970

 

De naam werd oorspronkelijk gebruikt door Rover voor een specifiek model van het merk, simpelweg genaamd de Land Rover. Dit model kwam uit in 1948 en groeide uit tot een eigen merk met een reeks van vierwiel-aangedreven modellen: de Defender, de Discovery, de Freelander, de Range Rover, en recenter de Range Rover Sport en Range Rover Evoque.

 

Hoewel het merk afkomstig van het oorspronkelijke model uit 1947, bestaat het als bedrijf pas sinds 1978, daarvoor was het een productlijn van Rover die vervolgens opging in de Rover-Triumph verdeling van de British Leyland Motor Corporation door de overname van Rover in 1967 door Leyland Motor Corporation. Het voortdurende commerciële succes van de originele modellen series, en later de Range Rover modellen in de jaren zeventig waren reden voor de oprichting van een apart Land Rover-merk maar nog steeds onder de BL paraplu. In 1994 werd de Rover Group overgenomen door BMW. In 2000 werd de Rover Group gesplitst door BMW en Land Rover werd verkocht aan de Ford Motor Company. In juni 2008 verkocht Ford zowel Land Rover als Jaguar Cars aan Tata Motors.

 

History of Land Rover (National Geographic Documentary)

Land Rover modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant