MENU

Lada

Lada is een Russisch automerk, geproduceerd door AvtoVAZ in Toljatti in de landstreek Samara. De AvtoVAZ-fabriek is de grootste autofabriek ter wereld met 145 kilometer productielijn en 180.000 werknemers. Hoewel Lada in zijn thuisland vooral bekend is onder de naam Zjigoeli, wordt de oorspronkelijke exportnaam Lada ook in Rusland steeds meer gebruikt.

 

lada 1200

Een van de eerste modellen: de Lada 1200

 

Geschiedenis van de Lada

De geschiedenis van Lada gaat terug naar de jaren zestig toen een autofabriek werd geopend in het kader van een joint venture tussen het communistische Rusland en Italië. De fabriek stond aan de rivier de Wolga waar een kleine industriële gemeenschap ontstond. Fiat modellen waren de basis van de eerste Lada’s die waren bedoeld als “auto’s voor de gewone mensen”. Het platform van de Fiat 124 werd aangepast om aan de Russische rijomstandigheden voldoen: temperaturen onder het vriespunt en ruw terrein. Om tot een stevige constructie te komen, werd de body extra verhard, de totale bodemvrijheid verhoogd en kregen de modellen aluminium remmen aan de achterzijde. De motor werd vervangen door een nieuwere sportieve versie welk, ondanks dat het echt een beter blok was, nooit door Fiat werd gebruikt in haar eigen modellen.

 

De kou was de belangrijkste oorzaak van autoproblemen in Rusland en voorzorgen werden genomen om ongemakken zoals vast komen te zitten in de middle of nowhere met weinig kans op overleven te vermijden. Zo werd een extra handbediende brandstofhevelpomp gemonteerd een starthendel voor het geval de accu het voor gezien hield.

 

Officieel was Lada, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal geen auto-producent, maar een handelsmerk van de Russische fabrikant Autovoz. Zoals de naam zelf al aangeeft, werden Lada auto’s gebouwd met als doel eenvoud en duurzaamheid. De eerste Fiat-geïnspireerde modellen waren de sedans (VAZ 2101) en stationcars (VAZ 2102) die later werden gevolgd door de introductie van de luxe uitvoeringen zoals de VAZ 2103 die beschikte over dubbele koplampen en een verbeterde 1,5 liter benzinemotor.

 

Lada en Porsche

In 1975 sloten Ernst Fuhrmann, directielid van Porsche, en de Russische minister Viktor Polyakov een overeenkomst waarbij Porsche drie jaar lang helpen bij het ontwerpen van Lada’s. Dit had een succes kunnen worden, ware het niet dat de Russen te trots waren.

 

De VAZ-Porsche 2103 moest een gefacelifte Lada 2103 worden, maar Porsche kon het niet laten om zowat alles aan de auto te veranderen. Het interieur en de buitenkant kregen een flinke update, de ophanging werd verbeterd en alle metalen versiersels werden vervangen met plastic.

 

Lada vond het werk van de Duitsers maar niets en koos voor hun eigen design, wat in 1975 de 2106 werd. Toch is er in die drie jaar een vriendschap ontstaan. In 1980 mocht Porsche terugkomen om te helpen met de Lada Niva. De motoren werden aangepast om benzine van slechtere kwaliteit te slikken en er werd wat met aluminium gespeeld.

 

Porsche Lada 2103

de Lada 2103 door Porsche werd nooit geproduceerd

 

Lada in de jaren tachtig

Met de komst van de jaren 1980 werden er nieuwere en frissere modellen ontwikkeld. Een goed voorbeeld hiervan was de Niva, uitgebracht in 1978. Het model oogstte complimenten van de Russen met zijn nieuwe body, all-wheel drive systeem en zijn krachtige 1,7 liter motor. Een aantal verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen volgde later met de release van de Spoetnik, een driedeurs hatchback, die later werd omgedoopt tot de Samsara. De ontwikkeling van nieuwere Lada’s ging ook nog in samenwerking met Duitse producenten zoals Porsche.

 

Lada niva

de succesvolle Lada Niva

 

jaren negentig

De jaren negentig modellen zijn de Gnom, een micro-auto die erg leek op de Nissan Micra en de in 1992 uitgebrachte Natacha, een sportieve coupe. Lada lijkt altijd een redelijk anoniem merk te zijn geweest, maar het merk wist ook succesvol te worden in andere delen van de wereld, zoals Azië en Zuid-Amerika.


Lada modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant