MENU

Kaiser

Kaiser Motors (voorheen Kaiser-Frazer) Corporation bouwde auto’s tussen 1945 en 1953. In 1953 werd het merk samengevoegd met Willys-Overland om zo Willys Motors Incorporated vormen. In 1963 veranderde dit bedrijf de naam in Kaiser Jeep Corporation.

 

Kaiser -- Cars That Challenged Detroit

 

Oorspronkelijk gevormd als de Kaiser-Frazer Corporation in 1945, werd het bedrijf gereorganiseerd in 1953 onder de naam Kaiser Motors Corporation nadat Joseph W. Frazer uit de onderneming stapte. Kaiser Motors produceerde auto’s op een aantal plaatsen in de wereld met de hoofdactiviteiten in Willow Run, Michigan. Het bedrijf werd opgericht door Henry J. Kaiser, een Amerikaanse industrieel, en Joseph W. Frazer, voorzitter van de Graham-Paige Corporation. Ze begonnen vrijwel direct na de Tweede Wereldoorlog met het bouwen van auto’s met de merknamen Kaiser en Frazer. Kaiser-Frazer bouwde ook een kleine auto met de naam Henry J, genoemd naar Henry zelf. Een licht aangepaste versie van de Henry J werd verkocht door geselecteerde Sears Auto Centers in 1952 en 1953 onder de merknaam Allstate.

 

kaiser henry J

Henry J. model

 

Kaiser allstate

Allstate uit 1952

 

In 1948 besloot Joseph Frazer, na een aantal geschillen met Henri Kaiser, om afgetreden als president van Kaiser-Frazer. De oudste zoon van Henry, Edgar, volgde hem op. De productie van de auto’s in de Verenigde Staten eindigde in 1955. Het automerk leed het uiteindelijke lot van bijna alle onafhankelijke Amerikaanse autofabrikanten in de naoorlogse periode. Terwijl de verkoop aanvankelijk sterk was als gevolg van een auto-uitgehongerd publiek, beschikte de onderneming niet over de middelen om op lange termijn de concurrentie met GM, Ford en Chrysler te overleven. De originele ontwerpen verouderden snel en er waren geen carrosserievarianten afgezien van een sedan. Daarnaast waren er ook geen modellen met grotere V8-motoren omdat er nooit geld was om deze motoren aan te schaffen.

 

De Amerikaanse productie van Kaiser en Willys personenwagens stopte in 1955, maar de productie van de Willys Jeeps in Toledo, Ohio, werd voortgezet. Het merk bleef ook auto’s bouwen in Argentinië onder de naam Industrias Kaiser Argentinië (IKA) in Santa Isabel, Córdoba.

 

Het bedrijf veranderde haar naam in Kaiser Jeep in 1963. In 1969 besloot Kaiser Industries uit de autoindustrie te stappen en de boel werd in 1970 verkocht aan American Motors Corporation (AMC). Als onderdeel van deze transactie kreeg Kaiser een belang van 22% in AMC dat later werd verkocht. Inbegrepen in de verkoop was de Algemene Products Division, die Kaiser van Studebaker had gekocht in 1964 toen dat bedrijf ook de autoindustrie wilde verlaten. AMC gaf de afdeling de naam AM General, die nog steeds in bedrijf is en vooral bekend werd als de producent van de Humvee en de civiele Hummer H1.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant