MENU

Jensen

Jensen Motors was een Brits automerk dat sportieve auto’s bouwde tussen 1926 en 1976, werd opgericht door de broers Richard en Allan Jensen. Het bedrijf was gevestigd in West Bromwich, Engeland.

 

Geschiedenis van Jensen

De gebroeders Jensen begonnen in de jaren dertig met de bouw van speciale carrosserieën. De eerste modellen van dit merk kwamen in 1935 op de markt voor onder andere de Wolseley Hornet en de Hornet Special. Ze hadden het lastig met het feit dat andere autobouwers wel hun carrosserieën gebruikten maar niet de naam van hun bedrijf droegen.

 

De broers gingen aan de slag voor de vrachtwagenfabrikant W J Smith & Sons in Carters Green in West Bromwich om carrosserieën te bouwen voor kleine sportwagens, waaronder meer Wolseley Hornet Specials. Dit was een andere samenwerking dwaarbij Smith de auto’s Jensen Motors noemde. Nu stond wel hun eigen naam stond op het product. In 1934 stierf Smith en de broers slaagden erin een meerderheidsbelang in Smith & Sons te kopen. Later veranderden ze de naam van W J Smith & Sons in Jensen Motors Limited.

 

Jensen White Lady

Foto: jensenmuseum.org

White Lady, de eerste productie-auto van de broers

 

Het werk trok aan en de broers bouwden ook voor Morris, Singer, Standard, en nog steeds voor Wolseley. In 1934 kregen ze de opdracht van de Amerikaanse filmacteur Clark Gable om een auto voor hem te ontwerpen en te bouwen op basis van een Ford V-8-chassis. Deze kans pakten de broers met beide handen ana en hun model wekte grote belangstelling. Dit leverde ze een deal op met Ford om een serie Jensen-Fords te produceren met Jensen-carrosserie op een Ford-chassis en met een Ford-motor. In 1934 begonnen ze ook met het ontwerpen van hun eerste echte eigen productie-auto onder de naam White Lady. Dit evolueerde naar de Jensen S-type die in 1935 in productie ging. Eind jaren dertig bouwde het Britse bedrijf ook bedrijfsvoertuigen onder het merk JNSN, waaronder de productie van een reeks innovatieve lichtgewicht vrachtwagens voor Reynolds Tube en het prototype voor de Jen-Tug die eind 1940 in productie zou gaan.

 

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog concentreerde het Britse bedrijf zich op de productie van onderdelen voor militaire voertuigen, waaronder de geschutskoepels voor tanks, en de bouw van gespecialiseerde ambulances en brandweerwagens.

 

Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de productie van de Jen-Tug op en het bedrijf produceerde ook een nieuwe reeks JNSN lichtgewicht dieseltrucks en chassis die werden gebruikt voor een verscheidenheid aan voertuigen, waaronder bedrijfwagens en bussen. In de jaren vijftig werd de autobouwer door de British Motor Corporation (BMC) gekozen om de carrosserieën te bouwen voor de vierwielaangedreven Austin Gipsy. In 1958 bouwden ze een klein aantal bestelwagens, pick-ups en minibussen van Jensen Tempo, een Duits origineel ontwerp, in licentie gebouwd in het Groot-Brittanië.

 

Jensen Interceptor

Inn 1966-1967 kwamen de broers met de Jensen Interceptor FF. Deze auto was voorzien van vierwielaandrijving met automatisch power-Lock differentieel, stuurbekrachtiging en schijfremmen rondom. Ook was de Interceptor FF voorzien van ABS en een fraaie en sportief ogende koets. De naam Interceptor was al eerder gevallen in 1949, maar toen wisten ze er geen succes van te maken. In 1955 moest dit gebeuren met behulp van de glasvezel 541 coupé. De 4,0 liter Austin zescilindermotor van de 541 leverde echter slechts 130 pk en was goed voor ongeveer 150 km/u. Dit ging hem niet worden.

 

De Franse autobouwer Facel Vega gebruikte in die tijd al met succes een V8 en toen Jensen in 1962 een 305 pk sterk, 383 kubieke inch V-8 in de CV8 monteerde, zorgde deze voor een topsnelheid van 190 km/u. De CV8 was echter grotesk en de broers gingen in 1966 met pensioen, op het punt dat het bedrijf op de rand van faillissement balanceerde.

 

jensen interceptor ff

Jensen Interceptor ff uit 1966

 

De broers hadden het bedrijf in 1966 verlaten. De Amerikaanse autogroothandelaar Kjell Qvale verwierf in 1970 de meerderheid van de aandelen en voegde David Healey toe als bestuurslid. In samenwerking met Healey werd in de jaren zeventig de Jensen-Healey gebouwd. Verminderde vraag als gevolg van de oliecrisis van 1973 leidde ertoe dat Jensen Motors in mei 1976 de verkoop staakte. Twee nieuwe bedrijven Jensen Special Products (JSP) en Jensen Parts & Service Limited (JP&S) zetten een deel van de activiteiten voort. In 1982 en 2001 werd korte tijd geprobeerd de productie van de Interceptor te hervatten.

 

jensen_healy

Jensen Healy uit 1977Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant