MENU

Jeep Wagoneer

De Jeep Wagoneer staat synoniem voor luxe en sportiviteit in een klassiek jasje en was met de komst van de Super Wagoneer eigenlijk de eerste luxe SUV. Sinds de productielijn in de jaren zestig van start ging, is de Jeep Wagoneer erin geslaagd een enorme fanbase op te bouwen. Het ontwerp heeft als blauwdruk gediend voor de ontwerpen van de meeste moderne SUV’s die tegenwoordig rondrijden.

 

De Jeep Wagoneer is uitgegroeid tot een collector’s item voor de ware liefhebber van SUV’s, 4×4 en off-the-road wagens. Bijna 30 jaar lang is de Jeep Grand Wagoneer van de productieband gerold, om vervolgens te worden opgevolgd door de Jeep Grand Cherokee. Bij de introductie was het model direct een succes en fabrikant Willy’s kon de productie nauwelijks aan.

 

Jeep wagoneer 1964

Tweedeurs Wagoneer uit 1964

 

1965-1966

Het model uit 1965 was leverbaar met een 5,4 liter en 250 PK sterke AMC V8-motor, die gretig aftrek vond. Dit werd versterkt door een optie waar veel families die de auto kochten op zaten te wachten: airconditioning. Daarnaast werd de standaard Tornado motor Vervangen door een 3,8 liter zescilinder lijnmotor: een soepele, krachtige, betrouwbare en gemakkelijk te onderhouden motor.

 

Het model kreeg een nieuwe in 1966 een nieuwe neus en de luxere Super Wagoneer kwam op de markt, in eerste instantie met een sterkere motor van 270 PK, uitgerust met een vier carburateurs en een hoger niveau aan luxe met onder andere een drukknop radio, verstelbaar stuurwiel, hemelverlichting, airconditioning, elektrisch bedienbare achterklep, rembekrachtiging en stuurbekrachtiging. De Super Wagoneer wordt nu algemeen beschouwd als de voorloper van de hedendaagse luxe SUV’s. De productie van dit model eindigde in 1969.

 

1967-1971 Jeep Wagoneer

De tweewiel aangedreven modellen werden niet meer gebouwd want vanaf het begin waren de vierwiel aangedreven modellen populairder geweest. Eind 1968 werd ook de productie van de tweedeurs Wagoneer gestaakt en was alleen een vierdeurs leverbaar. Tussen 1968 en 1971 had het model een Buick 5,7 liter Dauntless V8 blok met 230 PK, na 1971 werden alle krachtbronnen AMC blokken na de overname van Kaiser Jeep door AMC.

 

De Wagoneer modellen werden geproduceerd in de periode van 1963-1991. In 1991 heeft Chrysler de productielijn van de Jeep Wagoneer gesloten om deze te vervangen met de Cherokee en kwam er een einde aan een robuust ontwerp, mooi interieur en woody exterieur en ongekend fijn weggedrag.

 

Jeep wagoneer interior

Interieur van de Jeep Wagoneer

 

Jeep Wagoneer 1989

Jeep Wagoneer uit 1989

 

Jeep wagoneer 1987

Strak beklede kofferbak van een model uit 1987

 

Jeep Grand Wagoneer
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant