MENU

Jeep Cherokee

De Jeep Cherokee werd gebouwd vanaf 1974 en is tegenwoordig nog altijd in productie. De vroege modellen waren de SJ (1974-1983) en de XJ (1984-2001). De SJ had een sterke gelijkenis met de Wagoneer die werd ontworpen door Brooks Stevens in 1963.

 

jeep cherokee twodoor 1977

Tweedeurs Jeep Cherokee uit 1977

 

jeep cherokee twodoor

 

Cherokee SJ

De Cherokee werd herontworpen en werd opnieuw geïntroduceerd als een tweedeurs model. De vroegere Wagoneer was ook in tweedeurs-model beschikbaar geweest tussen 1963 en 1967, maar had toen hetzelfde ontwerp als de vierdeurs-versie. De nieuwe Cherokee werd in de markt gezet als de sportievere versie en kreeg als eerste auto het etiket “sport utility”. Een vierdeurs variant volgde pas in 1977. Naast het standaard model waren er de Chief, Golden Eagle, Golden Hawk, Limited, Classic, Sport, Pioneer en Laredo. Een aantal hiervan waren alleen bestemd voor de Amerikaanse markt.

 

De Cherokee werd geleverd met verschillende motoren waarvan de 195 PK sterke 6,6 Liter V8 tot op de dag van vandaag het grootste blok is dat ooit in een Jeep heeft gelegen en hiermee zelfs de later 6,4 liter Hemi achter zicht laat.

 

Cherokee XJ

De Jeep Cherokee XJ was een compacte SUV die werd ontwikkeld en geproduceerd door de Jeep divisie van American Motors en werd na 1987 door Chrysler op de markt gebracht. Het model deelde de naam met het originele full-size SJ model maar had geen traditioneel body-on-frame chassis. Met een nieuw lichtgewicht unibody ontwerp was dit model de voorloper van het moderne sport utility vehicle (SUV).

 

Het innovatieve uiterlijk van de XJ zorgde voor grote populariteit en bracht meerdere imitators op de markt zoals de Ford Explorer. Andere autofabrikanten begonnen te merken dat dit model goed scoorde en zelfs gewone auto’s begon te vervangen. De XJ Jeep is een van de 20 grootste auto’s aller tijden door zijn ontwerp, en misschien wel de beste SUV ooit gebouwd, die voor vele SUV-ontwerpers een voorbeeld was. Door zijn robuustheid en betrouwbaarheid werd de XJ in 2011 door Kiplinger gekozen als een van de 10 auto’s die ‘weigeren te sterven’.

 

jeep cherokee 1987

Jeep Cherokee XJ uit 1987

 

Het ontwerp van de compacte XJ Cherokee dateert uit 1978 toen een team van American Motors (AMC) en Renault ingenieurs enkele schetsen op papier zette. Klei modellen waren gebaseerd op de dan geldende full-size SJ Cherokee. Vroege schetsen van de XJ Cherokee hadden een Europese invloed, en de meeste van de stijlelementen werden gedaan door AMC ingenieurs onder leiding van Richard A. Teague, Vice President Design.

 

General Motors was bezig met de ontwikkeling van een nieuwe twee-deur S-10-based Blazer en mede daarom besloot AMC om een geheel nieuw vierdeurs-model naast een tweedeurs versie te ontwikkelen. De kleine crossover SUV in de kreeg een straight-6 motor onder de kap. De compacte Jeep werd door Robert Cumberford van Automobile Magazine bestempeld als een ‘meesterwerk’ dat werd gekopieerd door andere autofabrikanten. Het model was ‘een perfecte mix van sport en nut in een four-wheel-drive auto’. De Britse TV-presentator en auto-expert Quentin Willson beschreef de XJ Jeep als ‘een echt 4×4 icoon’.

 

De XJ Cherokee van 1984 was de eerste Jeep met een ladder boxed chassis geïntegreerd in een enkel monocoque-ontwerp in plaats van de traditionele apart body-op-frame constructie. Het ontwerp was strak en stevig en leverde toch prima prestaties, ook met de 2,5 liter Sport motor. Zowel een twee- als vier-deurs uitvoering van de XJ Cherokee was leverbaar, elk met precies dezelfde afmetingen en wielbasis. De twee-deurs modellen hadden echter grotere voordeuren en voorstoelen die naar voren konden vouwen om te helpen bij het in-en uitstappen van de passagiers. Dit was in aanvulling op de uitgebreide langere achterste ramen die open konden.

 

Een variatie op de Cherokee 1984-1990 was de Jeep Wagoneer. Dit model was niet gerelateerd aan de gelijknamige full-sized Grand Wagoneer modellen die eerder de naam Wagoneer hadden gedragen. De compacte XJ Wagoneer was leverbaar in twee uitrustingsniveaus: de ‘Wagoneer’ en de ‘Wagoneer Limited’. Beide Wagoneers werden onderscheiden van de Cherokee-modellen in 1984 en 1985 door een iets andere grille en een kleiner Jeep-embleem. Begin 1986 kreeg de auto twee verticaal gestapelde laag en grootlicht headights (spider eyes). De Wagoneer Limited kwam met vinyl houten bekleding aan de zijkanten en de lederen zetels met ‘Limited’ erop.

 

jeep cherokee laredo 1990 spider eyes

Jeep Cherokee Laredo 1990 spider eyes

 

Deze versie was de eerste die in Europa werd verkocht en werd in 1992 gelanceerd in een aantal markten. Vroege versies hadden alleen de 4.0 liter inline zes-cilinder motor, de 2,5 liter motor kwam niet in Europa tot 1993 (met dank aan Andre Sleeuwits voor de informatie).

 

Medio 1985 werd een tweewiel-aangedreven versie van de Cherokee toegevoegd aan de line-up. Dit was de eerste keer dat een Jeep leverbaar was met tweewielaandrijving sinds 1967 en het idee was dat hiermee meer kopers werden aangetrokken die vierwielaandrijving overbodig vonden. In 1996 werd vanwege milieuwetgeving het motormanagement aangepast.

 

1990 model

Jeep Cherokee 1990

 

De grote broer

De compacte XJ Cherokee moest worden vervangen door een nieuw en groter model bekend als de ZJ, later beter bekend als de Jeep Grand Cherokee. Het kleinere model bleef echter zo goed verkopen dat de directie van Chrysler twijfelde over deze koers en terwijl de ZJ-modellen in 1993 werden geïntroduceerd, werden de XJ-modellen behouden tot 2001. Dit bleek een juiste keuze want de Jeep XJ bleef verkopen. De populariteit heeft geleid tot krachtige permanente aftermarket ondersteuning in de vorm van een grote verscheidenheid aan producten.

 

1989 Jeep Cherokee Laredo 4.0 Start Up, Engine, and In Depth TourGarages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant