MENU

Jeep Dispatcher (DJ)

De Dispatcher Jeep, of DJ, was een tweewiel aangedreven variant van de CJ. De productie begon in 1955 door Willys wat in 1963 werd hernoemd naar Kaiser Jeep. In 1970, American Motors kocht het verlies draaiende Kaiser en bleef dit model produceren in de dochteronderneming AM General tot 1983.

 

Jeep dispatch 1959

Jeep Dispatch uit 1955.

 

Dispatch DJ-3A

De DJ-3A werd geïntroduceerd in 1955 en had een zelfde bodystijl als de oudere CJ-3A, samen met de L-134 motor. In tegenstelling tot de CJ-3A, kreeg dit model een handgeschakelde transmissie op de vloer. Het model werd aangeboden met veel verschillende body opties, waaronder een soft top, hardtop, of zelfs als een volledig busje. Een modelversie werd ingezet voor postbezorging met de positie van de bestuurder aan de rechterkant voor brievenbus levering.

 

jeep gala

Jeep Gala.

 

jeep surrey

Jeep Surrey.

 

Begin 1959 kwam Willys met de Jeep Gala voor de export markten. Dit model werd steeds populairder als een “fun car” in resorts als Hawaii, Mexico, en de eilanden in het Caribisch gebied. Het model werd afgewerkt in roze, groen of blauw en afgezet met bijpassende witte gestreepte stof, evenals franje aan de bovenkant. In het najaar van 1959 kwam een vergelijkbaar model, genaamd de Jeep Surrey, op de Amerikaanse markt. De primaire doelgroep waren resort hotels en vakantiecentra. Het diende ook als een goedkope huurauto voor hun gasten. De Surrey kwam met een standaard gestreepte soft top en bijpassende bekleding.

 

Dispatch DJ-5 en DJ-6

De DJ-3A werd vervangen door de rechts gestuurde DJ-5 Dispatcher 100 in 1965. Het model was gebaseerd op de CJ-5 en gebruikte de Hurricane en Dauntless motoren. Een versie met een 20-inch (508 mm) langere wielbasis werd gebouwd als de DJ-6 model tussen 1965 en 1973 naast de CJ-6.

 

Dispatch DJ-5A door DJ-5M

De DJ-5A werd geïntroduceerd in 1967, het begin van de belettering met aanduiding van veranderingen binnen de serie.

 

De DJ-5A (Kaiser Co.) gebruikte de standaard CJ voorkant met een vier-cilinder Chevrolet Nova 2,5 liter motor onder de kap gecombineerd met een automatische transmissie. In 1971 werd dit veranderd in een unieke vijf-sleuf grille zonder knipperlichten die alleen op de post Jeeps werd gebruikt. Het 1971 model heeft eigenlijk het rooster voorbij de kop van de kaprand. Hierdoor was er meer ruimte voor de AMC zescilinder lijnmotor en radiator. Terwijl die lijkt op de CJ-serie, deze werden gebouwd als een volledig gesloten, achterwielaandrijving voertuig, met schuifdeuren die geopend konden worden tijdens het rijden, en een losse achterklep. De meeste modellen hadden naast de bestuurdersstoel vlak paneel voor de post. Een verbetering ten opzichte van eerdere Jeeps was de montage van betere vering voor een verbeterde stabiliteit. De meeste modellen werden ook uitgerust met een sperdifferentieel en een heavy-duty stuurhuis.

 

AM General gebruikt een verscheidenheid aan motoren tijdens de productie. De DJ productie werd beëindigd in 1984 met de DJ-5M, die de 2,5 liter viercilinder lijnmotor onder de kap had liggen van AMC.

 

DJ-5E Electruck

American Motors experimenteerde met elektrische voertuigen vanaf 1974 en produceerde de DJ-5E, een achterwiel aangedreven elektrische bestelauto, ook wel bekend als de Electruck.

 

Gelijkaardig in verschijning en in de meeste van zijn afmetingen, is de DJ-5E aangedreven door een set van twee 27-volt loodaccu’s met een 54-volt 30 pk (22 kW; 30 PS) verbinding wond DC motor met elektronische regeling gemaakt door Gould Electronics. De US Postal Service kocht 352 exemplaren voor het gebruik in steden met ernstige luchtvervuiling. De Electruck haalde een gangetje van 53 km/u en had een actieradius van een kleine vijftig kilometer.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant