MENU

Jeep Civilian (CJ)

De Willys Jeep (later Kaiser Jeep of AMC Jeep) werd ook de “Civilian Jeep” genoemd en is een commerciële versie van de beroemde Willys militaire Jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Het model werd gebouwd tot 1985. Het eerste prototype CJ (de Willys CJ-2) werd in 1944 geïntroduceerd door Willys. Hetzelfde basisvoertuig bleef in productie in zeven opvolgende varianten tot 1986 toen de productie van de Jeep model officieel werd beëindigd. Het was een vierwielaangedreven jeep, maar er was ook tweewielaangedreven versie leverbaar, beter bekend als de DJ variant.

 

Civilian CJ-1

Toen het in 1944 duidelijk begon te worden voor de geallieerden dat ze de oorlog gingen winnen, besloot Willys om een jeep te ontwerpen voor de naoorlogse markt. Documentatie hierover is schaars, maar het lijkt erop dat een Willys-Overland CJ-1 in mei 1944 al van de band rolde. De CJ-1 was blijkbaar een MB die was aangepast door toevoeging van een laadklep, dissel, en een civiel-stijl canvas top. Geen van de CJ-1’s die zijn gebouwd hebben de tand des tijds doorstaan en het is dan ook onbekend hoeveel exemplaren er zijn gebouwd.

 

jeep civilian CJ

Civilian Jeep (CJ)

 

Civilian CJ-2

Hoewel de CJ2 dus ook de naam ‘Civilian Jeep’ droeg, was de Willys-Overland CJ-2 niet echt beschikbaar voor de consument. De CJ-2’s, ook wel bekend als ‘AgriJeeps’, waren de tweede generatie prototype van de eerste productie CJ en werden alleen gebruikt voor testdoeleinden. Het model was direct gebaseerd op de militaire Willys MB, met dezelfde Willys Go Devil motor, maar ontdaan van alle militaire functies, met name de verduisteringslichten. De eerdere modellen hadden koperen gedenkplaten op de motorkap en de voorruit met de tekst “JEEP”. Latere modellen werden gestempeld “JEEP” a la de bekende “WILLYS” stamping dat verscheen op de CJ-2A en latere modellen. Sommige CJ-2’s hadden “AgriJeep” plaquettes aangebracht op het dashboard. Het reservewiel werd naar voren van de passagiers-zijde achterwiel gemonteerd op de eerdere modellen en later achterop. Er zijn 45 CJ-2’s gebouwd die vooral bij boerenbedrijven werden getest. De serienummers CJ2-06, CJ2-09, CJ2-11, CJ2-12, CJ2-14, CJ2-26, CJ2-32, CJ2-37 en CJ2-39 hebben het overleefd. Alleen de CJ2-09 is gerestaureerd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant