Isotta-Fraschini Tipo 8

De Isotta Fraschini Tipo 8 werd geïntroduceerd in 1919 door Isotta Fraschini, een bedrijf dat een volledige verandering had ondergaan na de Eerste Wereldoorlog. Tot die tijd het bouwde het merk een breed scala van modellen, maar beperkte zich nu tot 1 model-serie. Net als veel andere topklasse auto’s van andere merken uit die tijd, werden de auto’s van Isotta Fraschini geleverd met alleen een chassis en motor. De carrosserie werd meestal gebouwd door Italiaanse carrosseriebouwers, Carrozzeria Castagna en Cesare Sala, maar ook andere Europese en Amerikaanse carrosserie bedrijven kregen soms de opdracht om voor het merk een carrosserie te leveren.

 

Het was de eerste in serie geproduceerde auto ter wereld die werd uitgerust met een achtcilinder lijnmotor. Met dit model kreeg het bedrijf grote naam en succes als luxe autofabrikant. De belangrijkste rivaal van de auto kwam van Rolls-Royce.

 

1920 Isotta-Fraschini Tipo 8

1920 Isotta-Fraschini Tipo 8.

 

1922 Isotta-Fraschini Tipo 8

1922 Isotta-Fraschini Tipo 8.

 

De Tipo 8’s 5,9-liter had overhead kleppen, bovenliggende nokkenas en was dus de eerste inline 8-cilinder motor aangeboden in een productie-auto. Aanvankelijk leverde het blok 80 PK, maar dit werd al snel opgeschroefd tot 90 PK. Er was geen externe inlaatspruitstuk, maar het blok had twee carburateurs direct aan het blok. Transmissies kwam in de vorm van een drie-versnellingsbak. De auto had een topsnelheid van ongeveer 140 km/u. Het model werd opgevolgd door de Tipo 8A in 1924.Isotta-Fraschini modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant