MENU

Isotta-Fraschini

Isotta-Fraschini is een Italiaanse bouwer van motoren voor vliegtuigen, schepen, treinen en industriële machines. In het begin van de 20e eeuw was Isotta-Fraschini vooral bekend als fabrikant van luxe personenauto’s.

 

Isotta Fraschini at the 2017 Pebble Beach Concours d'Elegance

 

Geschiedenis

Cesare Isotta en de broers Vincenzo, Antonio enOreste Fraschini richtten op 27 januari 1900 in Milaan de Società Milanese Automobili Isotta, Fraschini & C. op als importeur, reparateur en dealer van personenauto’s. Ze begonnen de eigen productie door eerst Renaults te assembleren.

 

isotta-fraschini fabriek

Isotta Fraschini fabriek

 

In 1907 werkte het bedrijf samen met Lorraine-Dietrich, maar die samenwerking werd snel beëindigd. Isotta-Fraschini was al vanaf het eerste eigen ontwikkelde model actief betrokken in de autoracerij. Dit leverde het merk een goede reputatie en een extra omzet op als bouwer van raceauto’s. De reputatie werd versterkt door een Tipo 8A Castagna Transformable uit 1929 die een rol kreeg in de film Sunset Boulevard uit de jaren vijftig.

 

Het eerste model kreeg een vier-cilinder motor met een vermogen van 24 PK. De auto, bestuurd door Vincenzo Fraschini, nam deel aan verschillende races. In 1905 kreeg Isotta Fraschini bekendheid in de Coppa Florio, waar het merk deelnam met een Type D met een enorme 17,2-liter 100 PK sterke motor. Het bedrijf begon met het maken van race auto’s met behulp van deze zelfde 100 PK motor wat bijdroeg aan de goede naam van het merk. Het was ook een van de eerste auto’s met remmen op alle vier de wielen in 1909. Isotta Fraschini introduceerde hun Tipo 8, de eerste productie-auto met een acht cilinder lijnmotor, op de AutoSalon van Parijs in 1919 en begon dit model te leveren aan klanten in 1920.

 

isotta-fraschini racecar

Isotta Fraschini racewagen

 

Het bedrijf was vlot met de adoptie van nieuwe technieken. Zo bood het merk als een van de eerste fabrieken auto’s met remmen op alle wielen, bovenliggende nokkenas en 8-cilinder motoren. Het bedrijf was tot in de jaren twintig succesvol met de verkoop van luxe auto’s in de Verenigde Staten. Door de economische crisis en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het bedrijf echter genoodzaakt de productie van auto’s te stoppen en zich te beperken tot de productie van scheepsmotoren.

 

Isotta-Fraschini na de Tweede Wereldoorlog

In 1955 fuseerde het bedrijf met motorenfabriek Breda Motori. Daarna begon het bedrijf met de productie van trolleybussen. In de jaren tachtig werd de naam van het bedrijf (als onderdeel van de Fincantieri groep) gewijzigd in Isotta Fraschini Motori SpA. Het hoofdkantoor staat in de stad Bari. Het merk bouwde in haar bestaan slechts 4 modellen en 1 raceauto.


Isotta-Fraschini modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant