MENU

Hupmobile

Hupmobile was een Amerikaans automerk dat auto’s bouwde tussen 1909 en 1941 in Detroit Motor City. Het merk werd opgericht door Robert C. Hupp die eerder werkt voor Oldsmobile en Ford.

 

Hupmobile

Een vroege Hupmobile

 

In 1911, amper twee jaar na oprichting, verliet Hupp zijn eigen firma door onenigheden met zijn financiële partners. Zijn latere pogingen om auto’s te bouwen, zoals de RCH, de Hupp-Yeats Electric, de Monarch en de Emerson waren geen succes. De Hupp Motor Corporation werd echter wel een succes, onder het beleid van zijn toenmalige partners.

 

De hupmobiles werden eerst gebouwd in Detroit, Michigan en nadat het bedrijf de Chandler-Cleveland Motors Corporation in 1928 overnam vanwege hun hogere productiecapaciteit werd de productie voortgezet in Cleveland. Vanaf 1930 ging het langzamerhand bergafwaarts met het merk. Het bedrijf maakte dezelfde fout als veel andere autobouwers in die tijd; door het aanbieden van veel verschillende modellen, in een poging zo veel mogelijk kopers aan te trekken, bleven de productiekosten te hoog om veel winst te maken.

 

Hupmobile Skylark 1941

Hupmobile Skylark uit 1941

 

Eind jaren 30 en begin jaren 40, in een laatste poging om de fabriek te redden, gebruikte Hupmobile, in samenwerkingsverband met het merk Graham-Paige, de carrosserieontwerpen van de laatste Cord. Het bleek geen succes, de Graham Hollywood en de Hupmobile Skylark waren de laatste modellen gebouwd door de respectievelijke bedrijven.

 

Oldest Surviving Hupmobile


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant