MENU

Horch

Het bedrijf Horch werd opgericht door August Horch en zijn eerste zakenpartner Salli Hart op 14 november 1899 in Ehrenfeld, Keulen. August Horch werkte eerder voor Karl Benz. In 1902 verhuisde het bedrijf naar Reichenbach. Op 10 mei 1904 richtte hij de “Horch & Cie. Motorwagen Werke AG”, een naamloze vennootschap in Zwickau.

 

Na problemen met de CFO van Horch, richtte August Horch op 16 juli 1909 zijn tweede bedrijf op: het “August Horch auto-Werke GmbH” in Zwickau. Het bedrijf kreeg noodgedwongen een andere naam omdat hij niet de rechten had op de naam Horch. Hij besloot het bedrijf “Audi Automobilwerke” te noemen. “Audi” betekent horen in het Latijn en was eigenlijk een vertaling van Horch, wat weer van het Duitse “horchen” (horen) afgeleid is.

 

Horch special roadster 1938

Horch special roadster uit 1938

 

Beide bedrijven uit Zwickau (Horch en Audi) werden verenigd in 1932 met Zschopauer Motor Works JS Rasmussen (DKW merk) tot de Saksische Auto Union corporatie. De Silver Arrow racewagens van het Auto Union raceteam in Zwickau, ontwikkeld door Ferdinand Porsche en Robert Eberan van Eberhorst, werden wereldwijd bekend in de jaren 1930.

 

Tweede Wereldoorlog

Auto Union werd een belangrijke leverancier van de voertuigen aan de Duitse Wehrmacht: zoals zware standaard personenauto’s (Horch 108), medium standaard personenauto’s (Horch en Wanderer 901) en de half-track Sd.Kfz. 11. Productie van burgervoertuigen werd per maart 1940 opgeschort. Na de oorlog werd de Auto Union AG van Chemnitz opgeheven en werd in Ingolstadt, West-Duitsland, de nieuwe Auto Union GmbH opgericht. Dit nieuwe bedrijf ging zich weer richten op civiele autoproductie. Er was grote armoede in het naoorlogse Duitsland en alleen kleine DKW voertuigen met tweetakt motoren werden geproduceerd. In 1964 werd Auto Union aangekocht door Volkswagenwerk AG en werd het oude merk Audi opnieuw geïntroduceerd met de komst van de nieuwe Audi F103, beter bekend als de Audi 60.


Horch modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant