Hispano Suiza Alfonso XIII

Onder de bezielende leiding van de getalenteerde Zwitserse ingenieur Marc Birkigt, bracht Hispano Suiza in rap tempo een volledige lijn van luxe modellen op de markt. Birkigt erkende ook de marketing voordelen van deelnemen aan races. Toen hij hoorde dat de Spaanse koning Alfonso XIII een van de trofeeën tijdens de nabijgelegen 1909 Catalaanse Cup zou uitreiken, prepareerde hij snel de eerste Hispano Suiza’s racewagens.

 

Hispano Suiza Alfonso XIII 1912

Hispano Suiza Alfonso XIII uit 1912.

 

In plaats van een van de bestaande modellen om te bouwen naar een competitie auto, koos Birkigt ervoor om een auto helemaal van scratch af aan te bouwen. Onder andere de 1,8 liter viercilinder motor werd volledig herontworpen en lag relatief ver naar achteren op het chassis voor een betere gewichtsverdeling. Ondanks het feit dat er weinig tijd was om te testen, deed Hispano Suiza met drie auto’s mee in de Catalaanse Cup. De Spaanse koning zag een van de Hispano al vroeg de leiding nemen in de race, maar uiteindelijk bezweken alledrie de auto’s aan problemen tijdens de race. Birkigt voerde een aantal verbeteringen door aan de auto en in 1910 werd Hispano Suizas eerste, derde en zesde in de prestigieuze Coupe de l’Auto race.

 

Hispano Suiza Alfonso XIII roadster

Hispano Suiza Alfonso XIII roadster.

 

Birkigt ging verder met de ontwikkeling van de nieuwe competitie auto, maar gebruikte het winnende model ook voor een nieuw productie-model dat in 1911 gelanceerd. Officieel heette dit model de Type 15T of 15/45hp afhankelijk van de markt, maar deze high performance Hispano Suiza werd beter bekend als de Alfonso XIII. De grootste verandering aan de productieversie was de 3,6 liter motor. De bijnaam kreeg het model nadat het prototype werd geschonken aan de Spaanse koning. Terwijl de banden met de koninklijke familie warmer werden, opende Hispano Suiza ook een fabriek in Parijs.

 

De Alfonso XIII wordt gezien als een van de eerste echte sportwagen en was verkrijgbaar met een eenvoudige roadster body waarvan de vroegste modellen zelfs houten spatborden hadden. Sommigen werden ook geleverd aan gespecialiseerde coach-builders om voorzien te worden van andere bodies. In 1913 werden diverse herzieningen uitgevoerd waaronder de invoering van een vier-versnellingsbak, een langere wielbasis en achterwielophanging met drievoudige kwart-elliptische bladveren op elke hoek. In 1914 kwam de productie stil te liggen. De Alfonso XIII behoort tot de mooiste auto’s van voor de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog ging het bedrijf verder met het bouwen van luxe auto’s.Hispano Suiza modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant