MENU

Hispano Suiza

Het merk Hispano Suiza ontstond uit een eerder failliet gegane onderneming en het bedrijf bouwde auto’s tussen 1904 en 1938. In totaal zijn er een kleine 9000 automobielen door het Spaanse bedrijf gebouwd, waarvan een deel in een fabriek in Frankrijk.

 

History of Hispano Suiza Documentary

 

Geschiedenis

Omstreeks 1900 verhuisde de Zwitserse ingenieur Marc Birkigt verhuisde naar Barcelona. Hij wist zijn Spaanse werkgever, het bedrijfje La Cuadra, zover te krijgen om kleine series auto’s te bouwen. Het bedrijfje ging failliet en de grootste schuldeiser, J. Castro, verwierf de boedel. Castro liet de autoproductie in kleine series, onder zijn naam weer beginnen.

 

Door geldgebrek kwam er een einde aan de onderneming en ditmaal werd de zaak overgenomen door een man met visie, Damien Mateu. Hij maakte er in 1904 de “Hispano Suiza Fabrica de Automovils” van. De naam wees op het samengaan van Zwitserse kennis met Spaans kapitaal. In 1907 kocht de jonge Spaanse koning Alfonso XIII de eerste van de ongeveer dertig Hispano Suiza’s die in zijn bezit zouden komen. Het merk maakte in 1909 zijn wedstrijddebuut in de race om de beker van Catalonië en in 1910 won een Hispano Suiza de Coupe des Voiturettes. Op de Brookland baan werden met het onvergetelijke model “Alfonso” snelheden van meer dan 120 km/h gereden. Dit model bracht het merk zoveel internationale roem, dat in 1911 een assemblagefabriek werd gebouwd in Levallois-Perret bij Parijs. Het modebewuste Franse publiek werd van daaruit bediend.

 

Hispano Suiza J12 1933

Hispano Suiza J12 uit 1933

 

Na 1913 deed het merk nauwelijks nog aan wedstrijden mee. De Franse fabriek verhuisde in 1914 naar een grotere fabriek in het nabijgelegen Bois-Colombes. In de 1e wereldoorlog bouwde het merk beroemde vliegtuigmotoren voor de geallieerde gevechtsvliegtuigen. Uit Frankrijk kwam het embleem met de vliegende ooievaar, gebaseerd op het squadronvignet van Frankrijks grootste jachtvlieger, Georges Guynemer, met z’n SPAD-vliegtuig met Hispano Suiza motor. Van 1919 tot 1931 werd het type H6 gebouwd, dit was de duurste Europese auto. Daarne moest de J12 nog exclusiever worden.

 

hispano suiza K6 1935

Hispano Suiza K6 uit 1935

 

Skoda en Hispano Suiza

In Tjechoslowakije bouwde Skoda van 1924 tot 1927 Hispano Suiza’s in licentie. In 1931 nam het merk de Ballot fabriek over. De Franse fabriek staakt de autoproductie in 1939 en ging zich toeleggen op de winstgevender productie van wapens en vliegtuigmotoren. In Barcelona ging men door met de fabricage van automobielen tot 1943 en de Spaanse fabriek werd overgenomen door vrachtwagenfabrikant Pegaso. Vroeg in de vijftiger jaren kwam de Spaanse fabriek nog met de sportwagen Pegaso, maar deze sloeg niet erg aan. Na een fusie met Bugatti in 1963, werd het bedrijf een belangrijk onderdeel van de Franse luchtvaartindustrie. Tegenwoordig behoort Hispano Suiza tot de Zwitserse wapenproducent Oerlikon-Bührle. In Barcelona werden totaal 6.000 auto’s gebouwd en in Parijs 2.600.

 

In 2019 werd het merk nieuw leven ingeblazen en presenteerde het de volledige elektrische Hispano Suiza Carmen met 1019 PK op de autosalon van Genève in 2019.

 

elektrische Hispano Suiza Carmen 2019

Foto: Alexander Migl

elektrische Hispano Suiza Carmen 2019

 


Hispano Suiza modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant