MENU

Gordon-Keeble

Gordon-Keeble was een Brits automerk. De fabriek stond eerst in Slough (inderdaad, van ‘The Office’) en uiteindelijk in Southampton. De productie van de handgemaakte luxe vierzitter vond plaats tussen 1963 en 1967.

 

 

Geschiedenis van Gordon-Keeble

John Gordon en Jim Keeble bouwden in 1959 de eerste Gordon GT, door een Corvette V8 motorblok op een chassis van een Peerless te monteren. Dit smaakte naar meer en ze bouwden een 4.6 liter Chevy V8 op een custom ontworpen stalen chassis. Deze combinatie werd vervolgens naar Turijn in Italië gebracht waar een custom body ontworpen door Giugiaro werd gebouwd door Bertone. Het interieur had een klassiek luxe uitstraling met zwarte wijzerplaten, tuimelschakelaars en gequilte bekleding.

 

Gordon Keeble GK1

Gordon Keeble GK1 uit 1964

 

De auto werd in 1960 getoond op de stand van Bertone op de autoshow van Geneve, toen nog onder de naam ‘Keeble’. Het prototype had vertraging opgelopen doordat onderdelen later werden geleverd. Na uitgebreid testen ging het model naar Detroit om getoond te worden aan Chevrolet. Dit zorgde ervoor dat dit merk de motoren en versnellingsbakken ging leveren voor de auto.

 

Gordon_keeble_GK1_interieur

Fraai neoklassiek interieur van de Gordon Keeble GK1 (los van de belachelijke radio die erin gezet is natuurlijk).

 

De auto ging in productie met een dik 5,4 liter motorblok en de stalen body werd vervangen door een glasvezel versie geproduceerd door Williams & Pritchard Limited en ontworpen door Bertone. Het interieur kreeg een dashboard vol met wijzerplaten en tuimelschakelaars, gecombineerd met een overvloed aan gewatteerde bekleding. De geur van hout en leer versterkte het gevoel van een echte klassieke Britse sportwagen. Tegenwoordig wordt een Gordon Keeble nog wel eens aangezien voor een Aston Martin DB5 en dat is niet geheel onbegrijpelijk.

 

Het 5,4 liter blok was goed voor 236 PK op de achterwielen en sleurde het gewicht van 1436 kilo van 0 naar 100 km/u in 7,7 seconden. De topsnelheid lag op een lekker 225 km/u, iets waar slechts 1 andere Britse auto in die tijd aan kon tippen: de Jaguar E-type. De GK1 lustte ook wel een slokje en had dan ook twee benzinetanks waar in totaal 90 liter in kon.

 

gordon keeble gk1 motorblok

Motorblok Gordon Keeble GK1 uit 1964

 

Productie stokt bij 99 door faillissement

Het was de bedoeling dat Gordon-Keeble ongeveer 200 voertuigen per jaar zou gaan bouwen maar het bedrijf kwam kort na de start van de productie al in financiële problemen. Niet alleen was de verkoopprijs van £ 2800 in die tijd de gemiddelde prijs van een huis, maar de problemen in logistiek met toeleveranciers betekende dat het onmogelijk was om de productie op een goed en continu niveau te houden en te zorgen voor een stabiele stroom van inkomsten. Het bedrijf ging in 1965 failliet en in 1967 rolde de laatste van 99 Gordon Keeble’s de fabriek uit.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant