Gordon-Keeble

Gordon-Keeble was een Brits automerk. De fabriek stond eerst in Slough en uiteindelijk in Southampton. De productie van het model vond plaats tussen 1964 en 1967.

 

Geschiedenis van Gordon-Keeble

John Gordon en Jim Keeble bouwden in 1959 de eerste Gordon GT, door een Corvette V8 motorblok op een chassis van een Peerless te monteren. Dit smaakte naar meer en ze bouwden een 4.6 liter Chevy V8 op een custom ontworpen stalen chassis. Deze combinatie werd vervolgens naar Turijn in Italië gebracht waar een custom body ontworpen door Giugiaro werd gebouwd door Bertone. Het interieur had een klassiek luxe uitstraling met zwarte wijzerplaten, tuimelschakelaars en gequilte bekleding.

 

Gordon Keeble GK1

Gordon Keeble GK1 uit 1964.

 

De auto werd in 1960 getoond op de stand van Bertone op de autoshow van Geneve, toen nog onder de naam ‘Keeble’. Het prototype had vertraging opgelopen doordat onderdelen later werden geleverd. Na uitgebreid testen ging het model naar Detroit om getoond te worden aan Chevrolet. Dit zorgde ervoor dat dit merk de motoren en versnellingsbakken ging leveren voor de auto.

 

Gordon_keeble_GK1_interieur

Fraai neoklassiek interieur van de Gordon Keeble GK1 (los van de belachelijke radio die erin gezet is natuurlijk).

 

De auto ging in productie met een 5,4 liter motorblok en de stalen body werd vervangen door een glasvezel versie geproduceerd door Williams & Pritchard Limited en ontworpen door Bertone. Het interieur heeft een dashboard vol met wijzerplaten en tuimelschakelaars, gecombineerd met een overvloed aan gewatteerde bekleding en de geur van hout en leer wat het gevoel van een echte klassieke Britse sportwagen alleen maar versterkt. Een Gordon Keeble wordt nog wel eens aangezien voor een Aston Martin DB5.

 

Het was de bedoeling dat Gordon-Keeble ongeveer 200 voertuigen per jaar zou gaan bouwen maar het bedrijf kwam kort na de start van de productie al in financiële problemen. Niet alleen was de verkoopprijs van £ 2800 in die tijd de gemiddelde prijs van een huis, maar de problemen in logistiek met toeleveranciers betekende dat het onmogelijk was om de productie draaiend te houden en te zorgen voor een stabiele stroom van inkomsten. Het bedrijf ging in 1965 failliet en in 1967 rolde de laatste van 99 Gordon Keeble’s de fabriek uit.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant