MENU

GMC

GMC, tot 1996 bekend als GMC Truck en voluit General Motors Company, is een Amerikaans auto- en vrachtwagenmerk. GMC wordt verkocht in Noord-Amerika en het Midden-Oosten.

 

Het begin

In 1900 bouwden de broers Max en Morris Grabowsky een eerste vrachtwagen, de Rapid. Het was de eerste vrachtwagen met verbrandingsmotor die in Detroit rondreed. Max was de ingenieur die hem ontwierp en Morris was de zakenman. Het voertuig werd voor $1250 verkocht aan een bedrijf.

 

In 1902 richtten ze de Grabowsky Motor Vehicle Company op. In de drie volgende jaren produceerden en verkochten ze een 75-tal vrachtwagens en enkele auto’s. In 1904 werd de naam van het bedrijf veranderd in Rapid Motor Vehicle Company. In 1906 verhuisde men van Detroit naar een nieuw gebouwde fabriek in Pontiac (Michigan). Hier kon men zo’n 200 voertuigen per jaar bouwen.

 

In 1907 werd het gamma uitgebreid met lichtere vrachtwagens, bestelwagens en autobussen. Ook begon een 4-cilindermotor hun originele 1-cilinder te vervangen.

 

In 1908 verliet Max het bedrijf om een nieuwe vrachtwagenbouwer op te richten. Maar Max was niet de zakenman die zijn broer was en de Grabowsky Power Wagon Company ging in 1913 failliet.

 

General Motors

Rapid ging intussen met hem verder. In 1909 was het gamma verder uitgebreid met politievoertuigen, ambulances en lijkwagens. Dat jaar nam William Durant, die een jaar eerder General Motors had opgericht, een meerderheidsbelang in Rapid. Morris Grabowsky vertrok daarop naar de Kelsey Wheel Corporation. Kort na de overname van Rapid nam General Motors ook de Reliance Motor Car Company over. Dat bedrijf was ook in 1902 opgericht en had eerst auto’s geproduceerd maar was in 1907 overgegaan naar vrachtwagens. Binnen GM werd de nieuwe divisie General Motors Truck Company opgericht waaronder beide merken opereerden.

In 1911 werd de productie van Reliance overgebracht naar Pontiac en daar samengevoegd met die van Rapid. Een jaar later verdwenen beide merknamen ten voordele van GMC Truck. De productie dat jaar was overigens nog slechts 372 stuks. De rapid modellen bleven de middelzware modellen met een laadvermogen tot 2 ton. Reliance bouwde zware vrachtwagens van 3,5 tot 5 ton.

 

Na de Eerste Wereldoorlog verscheen de GMC K-Series met een laadvermogen tot 5 ton. De zware modellen hadden massieve banden. In 1922 werd ook een productiesite opgezet in Canada. Eind jaren 1920 werd de K-Series opgevolgd door de T-line. Deze hadden gewone luchtbanden en een gesloten cabine. In 1933 werd een nieuwe benzinemotor geïntroduceerd op de zware modellen en werden de eerste slaapcabines beschikbaar. Tegen 1935 werden nieuwe gestroomlijnde cabines voorgesteld. In 1939 werden ook dieselmotoren van GM-makelij (Detroit Diesel) beschikbaar en veranderde de naam van het bedrijf in GMC Truck & Coach Division.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde GMC zo’n 560.000 CCKW’s, een militaire vrachtwagen met een laadvermogen van 9,5 ton, en 20.000 amfibievoertuigen (DUKW) voor het Amerikaanse leger. Daarmee was het merk destijds de grootste oorlogsproducent.

 

In 1986 ging GMC een joint venture aan met Volvo Trucks. Begin jaren 1990 werd de afdeling zware vrachtwagens volledig overgenomen door Volvo om uiteindelijk onderdeel te worden van Volvo Trucks North America.

 

In 2002 vierde GMC haar 100e verjaardag. Voor die gelegenheid werd het boek GMC: The First 100 Years uitgebracht dat de volledige geschiedenis van het merk verhaalt.

 

Anno 2006

Tegenwoordig produceert GMC SUV’s, pick-ups, bestelwagens en lichte- en middelzware vrachtwagens. De meeste modellen zijn ook te verkrijgen als Chevrolet. De Chevrolet-versies worden als privéauto verkocht terwijl de GMC-equivalenten meer als commerciële voertuigen gepositioneerd worden, hoewel er nauwelijks verschil is tussen beide.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant