MENU

Ghia

Ghia is een designbureau en producent van autocarrosserieën uit Turijn en is tegenwoordig een onderdeel van de Ford Motor Company.

 

Geschiedenis van Ghia

In 1918 richtte Giacinto Ghia samen met zijn partner Gariglio het bedrijf Ghia & Gariglio op. Ghia bouwde snel een reputatie op met zijn ontwerpen en het bouwen van carrosserieën voor privépersonen. Met het bouwen van het koetswerk voor de Alfa Romeo 6C 1500 waarmee de Mille Miglia gewonnen werd, kwam het voor Ghia goed op gang. Ghia kreeg nog opdrachten van Alfa Romeo, Lancia en Fiat tot in 1940 de Tweede Wereldoorlog begon. Giacinto Ghia stierf in 1944, maar zijn bedrijf zou niet verdwijnen. Zijn vrouw bood het bedrijf aan aan zijn collega’s Mario Felice Boano en Giorgio Alberti onder voorwaarde dat de naam van haar man behouden zou blijven.

 

In de jaren ’50 werden de wagens van de Italiaanse designbureaus mede dankzij Ghia wereldberoemd en het Amerikaanse Chrysler tekende in 1951 een overeenkomst met Ghia voor het bouwen van verschillende exclusieve modellen. Ghia bleef zich bezighouden met het bouwen van kleinschalige modellen, en ging zich niet zoals Bertone en Pininfarina richten op massaproductie. Ghia was zo mede verantwoordelijk voor het ontwerp van de Alfa Romeo Giulietta Sprint, maar de productie van die wagen ging naar Bertone. In 1954 werd de Karmann Ghia ontworpen voor Volkswagen, en gebouwd door Karmann. Ghia ontwierp in deze periode modellen voor Mercedes-Benz, Jaguar, Volvo, Rolls-Royce, Ferrari.

 

In 1959 kwam de Amerikaanse ontwerper Tom Tjaarda voor Ghia werken en in 1965 kwam Giorgetto Giugiaro aan het hoofd van de ontwerpafdeling te staan. In 1967 werd Ghia overgenomen door De Tomaso en Giugiaro verliet het bedrijf. In 1970 verkocht De Tomaso Ghia aan Ford, dat de prestigieuze naam gebruikte voor de luxueuze en sportieve uitvoeringen van de Ford Granada, Capri, Cortina, Escort en Fiesta.

 

Ghia 450SS 1967

Ghia 450SS uit 196

 

Van de Ghia SS zijn er maar enkele tientallen gemaakt. De auto werd alleen verkocht in Californië en zag je daardoor meer in Hollywood dan waar ook ter wereld.

 

Ghia 450SS interieur 1967

Interieur Ghia 450SS (1967)

 

Ghia 450SS motor 1967

Motor van de Ghia 450SS

 

Tegenwoordig wordt de naam nog gebruikt bij conceptauto’s van Ford en luxueuzere uitrustingsniveaus van bijvoorbeeld de Focus, de Galaxy en de Mondeo.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant