MENU

Gaz

Gorkovski Avtomobilny Zavod of GAZ was een Russische autofabriek in Nizjni Novgorod en onderdeel van de groep GAZ. De fabriek opende zijn deuren in 1929 als NNAZ, een samenwerkingsverband tussen het Amerikaanse Ford en de Sovjet-Unie. De naam veranderde toen de stadsnaam van Nizjni Novgorod werd vernoemd naar Maksim Gorki. Van 1935 tot 1956 werd daar de toevoeging ‘imeni Molotova’ achter geplakt (letterlijk “vernoemd naar Molotov”). Er werden naast auto’s ook legervoertuigen en vrachtwagens gebouwd.

 

Geschiedenis van Gaz

Tussen 1928 en 1932 was de ontwikkelde van de autoindustrie een speerpunt voor de toenmalige Sovjet-Unie. In 1929 werd een overeenkomst gesloten met Ford, waarmee een productiefaciliteit werd geïmporteerd en licenties werden overgenomen voor de eerste modellen. Het eerste model dat werd gebouwd was de Ford Model A, die eerst werd verkocht als GAZ A. De productie van dit model begon in 1932 en liep tot 1936, waarbij 100.000 exemplaren werden gebouwd. De opvolger was de GAZ M1, die grotendeels gebaseerd was op de Ford V8 en werd geproduceerd van 1936 tot 1942. De letter M stond voor Molotovets (“van Molotovs trots”), wat de bron vormde voor de bijnaam van de auto: de Emka (Эмка).

 

De Russische ingenieurs deden veel ervaring op met de bouw van de A en de M1 en er werd besloten om een eigen automodel te ontwikkelen onafhankelijk van Ford. In 1942 begon de productie van de luxere GAZ M2, die ook tijdens de oorlog in productie bleef tot 1946. De carrosserie van de M2 werd in beperkte productie vanaf 1941 op een vierwielaangedreven onderstel geplaatst en in kleine hoeveelheden verkocht als de GAZ-61, waarmee het mogelijk de eerste vierwielaangedreven personenauto ter wereld was. Tijdens de oorlogsjaren werkten ingenieurs bij GAZ aan de ontwikkeling van een nieuw automodel, dat in productie moest worden genomen, wanneer de vijandelijkheden waren beëindigd. Dit model, de GAZ-M20 Pobeda (“overwinning”), was een laaggeprijsde gestroomlijnde, fastbackachtige sedan die in productie kwam in 1946 en door GAZ werd geproduceerd tot 1958 en onder licentieproductie door het Poolse FSO tot de jaren ’70. Daarnaast werd de GAZ-72, een vierwielaangedreven versie van de GAZ-M20 Pobeda, op kleine schaal geproduceerd.

 

Hiernaast werden tijdens de oorlogsjaren ook de Chevrolet G7107 (met hijsinstallatie) en G7117 geproduceerd uit onderdelen die uit de Verenigde Staten werden geïmporteerd als onderdeel van de Lend-Lease Act. GAZ maakte ook de GAZ-12 ZIM, GAZ-21 en GAZ-24 Volga en de limousines GAZ-13 en GAZ-14 Tsjaika.

 


Gaz modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant