MENU

Ford USA Pinto

De Ford Pinto werd door Ford geproduceerd tussen 1970 tot 1980. De naam van de auto is afgeleid van het Pinto-paardenras. Het model kreeg al snel na de introductie slechte pers vanwege de vele gebreken op het gebied van de veiligheid. Bij een ongeluk zou de achterin gelegen benzinetank makkelijk kunnen ontploffen. Het verhaal ging dat de gebreken vooral voort kwamen uit een overhaaste productie: het model werd in 25 maanden ontworpen en in productie genomen. In 1978 vond een grote terugroepactie plaats voor de Pinto. Toch wees later onderzoek uit dat de Pinto niet onveiliger was dan enig ander soort auto uit zijn klasse.

 

ford pinto

 

Het model moest gaan concurreren met de eveneens kleinere AMC Gremlin en Chevrolet Vega van eigen bodem en de geïmporteerde Volkswagen, Datsun en Toyota. Ondanks de negatieve pers werden er ruim 3,1 miljoen exemplaren geproduceerd. Begin jaren tachtig werd de Pinto opgevolgd door de Ford Escort.

 

ford pinto interieur

 

ford pinto motor

 

Een jaar na de introductie van het model kwam Ford met een wagon versie op de markt. Dit was de eerste wagon met slechts twee deuren sinds 1961. Het model was bijna 4,4 meter lang en had opvallende ronde ramen achter.

 

ford pinto cruising wagon
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant