MENU

Ford USA Fairmont

De Ford Fairmont is een compacte auto die werd geproduceerd door Ford van 1978 tot 1983. De Fairmont was de opvolger van de Maverick en de derde generatie compacte sedans die door Ford in Noord-Amerika werd verkocht. Lincoln-Mercury bracht de modellijn op de markt als de Mercury Zephyr. In tegenstelling tot de Maverick was de Fairmont een compleet nieuw ontwerp, niet langer gebaseerd op de Ford Falcon.

 

Ford Fairmont uit 1979

Ford Fairmont uit 1979

 

De eerste modellijnen van het achterwielaangedreven Ford Fox-platform, de Fairmont en Zephyr vormden de basis van twaalf extra modellijnen voor Ford en Lincoln-Mercury die tot en met het modeljaar 1993 in productie zouden blijven. In tegenstelling tot zijn voorganger was de Fairmont leverbaar in vier verschillende carrosserievarianten.

 

Door de zevenjarige productie in één generatie, werd de Fairmont / Zephyr door Ford in meerdere fabrieken in Noord-Amerika geproduceerd. Het 100 miljoenste voertuig dat door Ford werd geproduceerd, was een Fairmont Futura-coupé uit 1978 die op 15 november 1977 werd geassembleerd. Aangezien het gebruik van voorwielaandrijving werd uitgebreid in zijn modellenreeks, werd Ford de Fairmont in 1984vervangen door de Ford Tempo.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant