MENU

Ferrari 500 Superfast

De Ferrari 500 Superfast is een zeldzame Ferrari, er zijn er namelijk maar 36 van gebouwd. De auto werd in 1964 geïntroduceerd op de Autosalon van Genève. Het chassis was gebaseerd op de Ferrari 330 GT 2+2, en het design van de 500 Superfast kwam van Pininfarina.

 

Ferrari 500 superfast

Foto: ferrari.com

 

De 500 Superfast werd in een laag tempo van slechts 1 auto per maand gebouwd, zodat elke Superfast kon worden aangepast aan de individuele bestelling van de klant. Een aantal bezitters van deze zeer exclusieve Ferrari zijn: Sjah Reza Pahlavi van Iran, prins Aga Khan, Prins Bernhard van Nederland, de Duitse playboy Günther Sachs, de Griekse scheepvaart magnaat Peter Livanos en filmster Peter Sellers. De laatste 500 Superfast met chassisnummer ‘8897’ werd opgeleverd op 1 augustus 1966 voor kolonel Ronnie Hoare, hoofd van de Britse Ferrari importeur Maranello Concessiehouders.

 

 

Het multi-buisvormige Superfast chassis werd gebouwd langs dezelfde lijnen als die van de 330GT en de eerste exemplaren hadden ook dezelfde four-speed/overdrive versnellingsbak. Om de verbazingwekkende prestaties te betuegelen, werden zowel voor als achter superieur bekrachtigde Dunlop schijfremmen gemonteerd.

 

De body is zonder twijfel een van de meest geslaagde ontwerpen van Pininfarina met veel lijnen die wijzen richting aërodynamica invloeden, waardoor de Superfast de schijn heeft in beweging te zijn, zelfs bij stilstand.

 

 

Ferrari racing heritage manifesteerde zich in de Superfast met het prachtige vijf liter V12 long block. Het werk van ingenieur Aurelio Lampredi leverde 400 PK en resulteerde in een topsnelheid van ruim 265 km/u. Deze ultieme Gran Turismo was een echte supercar lang voordat de term voor het eerst ontstond.

 

Nadat er 24 exemplaren waren gebouwd werd medio 1966 een herziene Superfast gebouwd. Belangrijkste verandering was een vijf-versnellingsbak . Nog eens 12 auto’s werden gemaakt, deze zijn te herkennen aan hun 3 motorruimte lamellen die de vroegere 11 lamellen vervangen. Zoals elke Superfast individueel werd gebouwd op bestelling, is de gemeenschappelijke verwijzing naar ‘Series I’ en versies ‘Series II’ ietwat onlogisch.

 

MMR Motor Moments: 1965 Ferrari 500 Superfast.avi

Ferrari 500 Superfast op Pebble Beach.


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant