MENU

Ferrari 250 GT Boano and Ellena

De legendarische oprichter Enzo Ferrari erkende in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog dat zijn high-performance merk naast raceauto’s ook straatauto’s moest gaan ontwikkelen in de vorm van grand touring modellen. Enzo wilde op die manier zijn race inspanningen door een lijn van premium prestatiegerichte weg- en grand touring auto’s financieren. Andersom realiseerde hij zich dat succes op de grote circuits van de wereld zou leiden tot meer verkoop van auto’s bedoeld voor de weg. We kunnen gerust stellen dat Enzo dit goed heeft gezien. De aantrekkelijke sportieve auto’s voor welgestelde autoliefhebbers zouden van essentieel belang blijken te zijn voor de toekomst van Ferrari.

 

Ferrari 250GT Boano

Ferrari 250GT Boano

 

Grand touring auto’s maakte een perfecte aanvulling op de race inspanningen van het bedrijf, te beginnen met de 166 Inter. In wezen een racewagen met een op maat besteld, coachbuilt body, die bedoeld was om van te genieten op een dagelijkse touring basis. Maar het was de uitbreiding van de 250-serie die echt een nieuw tijdperk voor Ferrari inluidde.

 

Bij de introductie van de Europa GT was het model direct een hit onder Ferrari’s klantenkring, maar toen het tijd werd om de productie na de eerste paar prototypes te stimuleren, zat Pininfarina aan zijn maximale capaciteit. Bovendien was de carrosseriebouwer ook druk met de bouw van een vergrote assemblagefabriek. Ferrari en Pininfarina weken uit naar Carrozzeria Boano, opgericht door Mario Felice Boano en zijn zoon, Gian Paolo, nadat ze designhuis Ghia hadden verlaten.

 

Ferrari 250 GT Boano interieur

Ferrari 250 GT Boano interieur

 

In de jaren die volgden bouwde Carrozzeria Boano meer ruim zestig 250 GT’s en gaven hun eigen tintje aan het ontwerp Pininfarina in de vorm van een sierlijke lagere vleugellijn.
Mario Felice Boano’s werk voor Carrozzeria Boano was van korte duur en hij gaat werken voor de ontwerpafdeling van Fiat in 1957. Daardoor werd de productie overgebracht naar Boano werknemer Ezio Ellena, die Carrozzeria Ellena startte. Nadat Ellena vijf bodies had gebouwd identiek aan het Boano ontwerp, verhoogde hij de daklijn voor de resterende 45 modellen. Een duidelijk zichtbare maar wel subtiele aanpassing.

 

Ferrari 250 GT Boano achterkant

Ferrari 250 GT Boano achterkant met lagere daklijn

 

Ondanks de relatief korte vereniging van Boano met Ferrari, werden zijn inspanningen lang geprezen in Ferrari kringen. Als zodanig zijn 250 GT Boanos vaak gewoon bekend als ‘Boano Ferrari’s’. Met hun lage daklijnen zijn 250 GT Boano Coupés zijn zeer gewilde Ferrari grand touring auto’s onder verzamelaars.

 

De Ferrari 250 GT Boano had een 240 PK sterke V12 motor met enkele bovenliggende nokkenas en drie Weber 36 DCF carburateurs.

 

Ferrari 250 GT Boano Mazda Raceway. Shell Historic Race


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant