Ferrari F40

De Ferrari F40 werd gebouwd tussen 1987 en 1992 als opvolger van de Ferrari 288 GTO. De F40 is een tweedeurs sport coupé met achterwielaandrijving. Van het model zijn 1315 exemplaren gebouwd. De adviesprijs lag rond de 400.000 dollar maar er waren kopers die vier keer zoveel betaalden voor een exemplaar. 1987 was een bijzonder jaar voor Ferrari, niet alleen werd Enzo Ferrari 90 jaar oud, het was ook 40 jaar geleden dat Ferrari zijn eerste auto bouwde. Dat moest gevierd worden! Voor Enzo Ferrari zou dit het laatste model worden waarvan hij de productie zou meemaken. Hij stierf op 14 augustus 1988.

 

Ferrari F40

Ferrari F40.

 

ferrari F40 jubileum

 

De carrosserie van de auto was een geheel nieuw ontwerp van de hand van Pininfarina en opgetrokken uit kevlar, koolstofvezel en aluminium voor maximale sterkte en minimaal gewicht. Dit gewicht werd verder naar beneden gebracht door het gebruik van een kunststof voorruit en ramen. Het model had nog wel airconditioning maar geen geluidsinstallatie, deurgrepen, handschoenenkastje, lederen bekleding, tapijten of deurpanelen. De eerste vijftig auto’s hadden zelfs Lexan schuiframen, latere auto’s werden uitgerust met een gewone rolramen. Onder de motorkap lag een 2936 cc V8 met dubbele turbo en een vermogen van 478 pk

 

Ferrari F40 voorzijde

 

Ferrari F40 interieur

Interieur van de Ferrari F40.

 

Waar Ferrari verwachtte een paar honderd exemplaren van dit inmiddels legendarische model te verkopen, werden dit er uiteindelijk maar liefst 1300. Hiermee werd de F40 het meest winstgevende model dat Ferrari ooit bouwde. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij zo’n jubileum-model, was de Ferrari F40 verre van luxe uitgerust: geen radio, geen vloermatten, geen elektrische ramen en geen stuurbekrachtiging; elke gram aan gewicht die kon worden gewonnen werd van de F40 afgehaald. Het resultaat: misschien wel dé supercar van de 20e eeuw met een gewicht van slechts 1100 kilo. Ferrari kon er zelf ook niet aan tippen want de F50 die bijna tien jaar later werd ontwikkeld, kon niet in de schaduw staan van de F40.

 

Tiff Needell van Fifth Gear kruipt achter het stuur van een F40.

 

Poster aan de muur? Guilty! Schaalmodel waar niet mee gespeeld werd? Guilty!
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant