MENU

Excalibur

Excalibur was een Amerikaans automerk dat auto’s bouwde met de styling van de jaren ’30, maar met moderne techniek. Hoogtijdagen waren in de jaren ’70, maar gedurende de jaren ’80 zakte het merk weg. De Excalibur is een zogenaamd neoklassiek automodel.

 

Geschiedenis van Excalibur

De Excalibur is de enige handgemaakte luxe auto die is gebouwd in Amerika. het merk maakte auto’s die werden vervaardigd op basis van de allerbeste kwaliteit. Vrijwel alle Excaliburs die ooit zijn gebouwd rijden nog steeds. De auto is van begin af aan met de hand vervaardigd en het betreft geen massa geproduceerde auto.

 

Het model is duidelijk geïnspireerd op de Mercedes Benz SSK uit 1927-1928 en was de eerste replica in de VS. Het eerste model had een hangemaakte carrosserie van glasvezel die werd gecombineerd met een Studebaker-chassis en aandrijflijn. Nadat het oorspronkelijke bedrijf in 1986 faalde, werd de Excalibur verschillende keren nieuw leven ingeblazen.

 

Het merk is de ook enige Amerikaanse autofabrikant die als basis een cabriolet bouwde. Alle andere Amerikaanse cabriolets zijn oorspronkelijk gebouwd als hardtops. Ze werden vervolgens bewerkt door onafhankelijke carrosseriebouwers. Het uitlaatsysteem, grill en alle metalen bekleding zijn vervaardigd uit roestvrij staal. Het dashboard is ook met de hand vervaardigd van ingevoerd Zebrano hout.

 

Excalibur Phaeton 5

Excalibur Phaeton 5

 

De Excalibur Pheaton is een exclusief model. Van dit model rijden er in de wereld maar negentien rond. De productie vond plaats in Milwaukee, Wisconsin en is gebaseerd op de Mercedes-Benz SS uit 1928. Het eerste prototype werd vertoond in 1963. De carrosserie was gemonteerd op een Studebaker-chassis, aangedreven door een 5362 cc 290Pk V8 Chevrolet-motor.

 

Excalibur Roadster Series III 1979

Excalibur Roadster Series III uit 1979. Slechts 27 stuks van gebouwd.

 

Toen Chevrolet/Studebaker stopte met de 289 V-8 kwamen twee vrienden bij General Motors, Ed Cole en “Bunkie” Knudsen, overeen om Brooks Stevens te voorzien van de Chevrolet 327s 300Pk sterke Corvette-tune motor, en zo werd de ruim 950 kg zware Excalibur een waar race-monster. Met de standaard 3.31:1 achter-as, accelereerde hij van van 0-100 km/uur in minder dan 5 seconden. top-snelheid was 250km/uur.

 

Ride in a 1982 Excalibur Phaeton in White Paint? Let's do it! on My Car Story with Lou Costabile


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant