MENU

Edsel

Edsel was een voormalig Amerikaans automerk van Ford dat in 1958 werd gelanceerd. Het merk had op dat moment 43% van de Amerikaanse automarkt in handen, van de middenklasse was dit percentage echter maar 13% en Ford zag ruimte voor een nieuw merk. Het eerste model was een van de grootste en duurste in de geschiedenis van de Amerikaanse autoindustrie. In 1960 verdween het merk alweer van het podium. Het merk werd met aardig wat bombarie in de markt gezet waarbij de opvallende hoefijzer-grille een belangrijke rol speelde. Op 13 oktober werd zelfs een speciale televisieshow, The Edsel Show, uitgezonden. Helaas was deze grille ook een belangrijke reden voor het episch falen van het model. Mensen verwezen er onder andere naar als een toiletbril.

 

edsel 1957 ad

Advertentie voor de Edsel uit 1957

 

In 1958 zette Ford 400 miljoen dollar ontwikkelingskosten apart voor de ontwikkeling van de Edsel, naar huidige maatstaven komt dit neer op 3 miljard dollar. Best stevig voor een nieuw model waar Ford zelf enorm hoge verwachtingen van had en de marketing afdeling had veel moeite gedaan voor een passende campagne die inspeelde op hernieuwde behoefte aan de status, elegantie en technologie. Helaas voor Ford was deze inspanning geenszins een succes. Iemand had iets verkeerd begrepen.

 

Recessie

Rond 1958 had de VS met een recessie te kampen en kwam er meer vraag naar kleinere, zuinige auto’s. Niet meteen een categorie waar de Edsel in viel. Ook de hype met grote auto’s met grote staartvinnen en veel chroom kwam toen net ten einde. Gebaseerd op de groei in de automobielsector in 1956 en 1957 had Edsel zich een jaarproductie van 200.000 exemplaren tot doel gesteld voor het eerste jaar. Uiteindelijk werden er in dat jaar slechts 63.110 exemplaren op naam te staan.

 

Edsel 1958 pacer

Edsel Pacer uit 1958

 

Edsel 1958 pacer achterzijde

Achterzijde van de Pacer

 

ford edsel interieur

Interieur van de Edsel

 

Voor modeljaar 1958 werden er vier modellen gebouwd. De grotere duurdere modellen waren de Edsel Citation en de Corsair. De minder dure modellen waren de Pacer en de Ranger. Daarvan bestonden ook nog enkele afgeleide stationwagens. Voor 1959 bleven enkel de Corsair, de Pacer, en de Ranger over. De Edsel Villager was ook de enige overgebleven stationwagen. Voor 1960 werd de Corsair geschrapt en bleef enkel de Ranger over met de Villager waarvan er dat jaar nog slechts 2848 werden gebouwd. Beiden modellen waren eigenlijk aangepaste Fords. Voor 1960 was nog een nieuw model gepland, de Comet. Dit model ging uiteindelijk naar Mercury en werd daar de Mercury Comet. Van de Comet werden in het eerste jaar meer exemplaren verkocht dan van de Edsel in totaal ooit werden gebouwd.

 

1950s Ford Edsel Commercial


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant