MENU

Duesenberg Model A

De Duesenberg Model A was het eerste productie straat auto van de Amerikaanse autobouwer Duesenberg, die tot dat moment alleen racewagens bouwde. Tot 1927 werden ongeveer 650 exemplaren van het Model A gebouwd. Het model werd opgevolgd door de Duesenberg Model X en Model Y om uiteindelijk tot de beroemde Model J te komen.

 

Duesenberg model A speedster 1924

Duesenberg model A speedster uit 1924

 

In 1920 werd een eerste productiemodel gebouwd op basis van een van de racewagens en getoond op de autosalon van New York. De racewagen die als basis diende, was de auto die in juli van dat jaar de Grand Prix van Frankrijk had gewonnen. Hiermee was de Duesenberg Model A een feit, al startte de productie pas in december 1921. Het een van de meest vooruitstrevende auto’s van zijn tijd. Bij de introductie was de Model A de enige auto met een acht cilinder lijnmotor, hydraulische remmen op de vier wielen en luchtbanden. Overigens werd er met de Model A ook nog geracet. Gedurende de jaren twintig werd de Indianapolis 500 drie maal gewonnen.

 

Duesenberg model A phaeton 1926

Duesenberg model A phaeton uit 1926

 

Duesenberg had voor het blok veel aluminium gebruikt, hierdoor woog de auto ongeveer 1678 kg en de 87 PK sterke 4,3 liter motor zorgde voor een topsnelheid van 137 km/u. Ondanks al die kwaliteiten verkocht de Model A allerminst goed. Er werden in zes jaar tijd rond de 650 exemplaren gebouwd. Dit kwam onder andere door de stevige prijs en daarnaast waren de Duesenberg-broers van Duitse afkomst, dat deed het niet zo lekker bij de Amerikanen zo vlak na de Eerste Wereldoorlog.

 

Toen Duesenberg in 1926 werd overgenomen door Erret Cord was de productie één of twee stuks per week. Cord liet de ontwikkeling van de beroemde Duesenberg Model J beginnen en liet de Model A intussen opvolgen door een tussenmodel, de Model X.

 

1921 Duesenberg is real doozy

Gerestaureerde model A in 3 jaar gerestaureerd, ruim 12.000 manuren werk. Wat een plaatje!


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant