MENU

Dodge

Dodge is een Amerikaans automerk dat in 1914 werd opgericht door de broers John Francis en Horace Elgin Dodge. In 1928 werd het merk overgenomen door Chrysler en van 1998 tot 2007 maakte het deel uit van het Duitse concern DaimlerChrysler.

 

Geschiedenis van Dodge

De broers John en Horage Dogde waren van jongs af aan al met techniek bezig. Na in Detroit in een fabriek voor scheepsmotoren te hebben gewerkt beginnen ze in 1887 een fietsbedrijf met de naam Dodge Brothers Bicycle & Machine Factory. John was het meest geïnteresseerd in het commerciële aspect, Horace was meer de techneut van de twee. een goede combinatie dus. Ze waren beiden harde werkers en het bedrijf floreerde.

 

 

In 1901 begonnen ze, zoals wel vaker gebeurde in fietsfabrieken, ook motorfietscomponenten te produceren en kwamen ze in contact met Ransom Old. Old, die oprichter was van Oldsmobile, liet hen in onderaanneming de ééncilinder van zijn nieuwe auto bouwen. Die auto had succes en de onderneming van de gebroeders Dodge werd de grootste motoren producent ter wereld. Ook Ford werd klant voor de bouw van onderdelen van de Ford Model A, dit zorgde ervoor dat John en Horace voor 10 procent aandelen in Ford kregen omdat Henry Ford de eerste bestelling niet kon betalen. Daarnaast kregen ze beiden belangrijke posities in de raad van bestuur van Ford. Het enorme succes van de T Ford maakte van de Dodge broers miljonairs.

 

Begin jaren tien wilde Henry Ford herstructureren om minder geld aan de aandeelhouders te hoeven uitkeren. De Dodge broers hadden genoeg van de kronkels van Ford en besloten weer een eigen auto te gaan produceren. Ford was hier niet blij mee en verdubbelde het loon van zijn werknemers en verlaagde zijn prijzen. Ook investeerde hij in zijn tractorfabriek om maar geen dividenden meer te hoeven uitkeren. In 1917 mondde dit uit in een rechtszaak van de aandeelhouders die in 1919 eindigde toen Ford de aandelen van de Dodge broers terugkocht.

 

In 1914 begonnen de broers The Dodge brothers motor vehicle company op en introduceerden hun eerste auto. Een bolide met een 3,5 liter motor die 40 pk leverde en $785 kostte. Daarmee was de Dodge behoorlijk duurder dan de T-Ford maar de Dodge was veel moderner. Dit zorgde wederom voor succes voor de broertjes Dodge en het eerste jaar werden er alleen al 45.000 exemplaren geproduceerd.

 

Het merk Dodge kreeg al snel een naam voor de betrouwbaarheid van haar auto’s. Die betrouwbaarheid deed ook het Amerikaanse leger voor Dodge kiezen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dodge produceerde legervrachtwagens tijdens de oorlog die ook door het Franse leger werden ingezet. In 1918 kreeg het bedrijf een erekruis van Frankrijk.

 

In 1920 waren reeds 140.000 Dodges geproduceerd en groeide het merk uit tot de op één na grootste constructeur in de Verenigde Staten, na Ford. In januarie dat jaar stierf John Dodge aan een longontstekingen in december stierf Horace Dodge aan griep en levercirrose. Frederik Haynes nam de leiding over Dodge Brothers over tot de weduwes van de broers, Anna en Matilda, het voor 146 miljoen dollar, destijds het grootste overnamebedrag uit de geschiedenis, verkochten aan Dillon, Read & Company die hierbij General Motors overtrof. Op 31 juli 1928 werd het bedrijf doorverkocht aan Chrysler voor 175 miljoen dollar.

 

dodge coronet

Dodge Coronet uit 1952

 

Nadat Chrysler de Britse Rootes Group en het Franse Simca in 1967 overnam en er Chrysler Europe mee vormde werd de merknaam Dodge in Europa gebruikt voor lichte bedrijfsvoertuigen die voorheen Commer en Karrier hadden geheten. Ook de pick-up en bestelwagenversies van de Simca 1100 heetten vanaf toen Dodge.

 

Zwaar weer voor Chrysler en dus voor Dodge

In de jaren zeventig kwam Chrysler in zware weer. Chrysler Europe ging in 1977 failliet en werd in 1978 voor het symbolische bedrag van 1 dollar verkocht aan Peugeot. De fabriek werd verkocht aan Renault dat de Dodge-vrachtwagens verkocht als Renault vrachtauto’s en ze uiteindelijk uitfaseerde. De fabriek werd uiteindelijk een motorenfabriek. In 1998 kwam Dodge samen met Chrysler in handen van het Duitse Daimler Chrysler.

 

dodge charger

Dodge Charger uit 1966Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant