DeSoto Fireflite

De DeSoto Fireflite was een gewaagd model van DeSoto en kwam op de markt als het nieuwe vlaggenschip-model van het merk. De Fireflite werd gebouwd tussen 1955 en 1960. Het opvallende model zorgde voor een nieuwe piek in verkopen van DeSoto die de in de jaren ervoor sterk verzwakt waren. De auto was gebaseerd op Virgil Exners ‘Forward Look’-stijl die onder andere voor de staartvinnen en de drie aparte achterlichtblokken zorgde.

 

desoto fireflite 1955

Fireflite uit 1955.

 

De Fireflite was langer en breder dan voorgaande DeSoto-modellen en woog meer dan 1800 kilo. Het model werd aangedreven door een V8-motor van 255 PK die gekoppeld was aan een automatische PowerFlite-versnellingsbak. De topsnelheid lag op 177 km/u en de sprint naar de 100 km/u ging in 11 seconden.

 

De Fireflite werd vaak afgewerkt met tweekleurige lak en had genoeg interieurruimte voor zes volwassenen. Er kwam ook een cabriolet-versie waarvan er slechts 186 stuks werden gebouwd. In 1957 werd de DeSoto Adventurer het nieuwe topmodel van het merk. De Fireflite kwam dat jaar ook als stationwagen op de markt. Toch begon de productiekwaliteit van de auto’s achteruit te gaan. Negatieve reclame en het gerucht dat DeSoto uitgefaseerd zou worden, deden de ronde en hielpen de verkoop niet. Consumenten kozen liever voor een Chrysler. In 1960 werd de Fireflite stopgezet en nog geen jaar later het merk DeSoto als geheel.

 

desoto fireflite 1955 dashboard

dashboard van een ’55 Fireflite. Mooi detail is de klok op het midden van het stuur.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Gtx4owdkjsQ
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant