MENU

DeSoto Adventurer

De DeSoto Adventurer werd gebouwd tussen 1956 en 1960. Het model kwam op de markt als een tweedeur coupé. Het jaar erna kwam er ook een cabriolet-versie die in 1960 werd gevolgd door een vierdeurs sedan. De naam Adventurer werd oorspronkelijk gebruikt voor een concept auto en later overgenomen voor de productie-versie van het model.

 

Adventurer conceptcars

De komst van Chevy’s tweezits Corvette in 1953 zorgde bij DeSoto ook voor de nodige ontwerpoefeningen wat resulteerde in twee conceptcars in 1954 en 1955. Hoewel visueel gerelateerd aan eerdere specials van designer Exner, werd er nu gewerkt met een chassis met een kortere wielbasis. Hoogtepunten waren de omgekeerde trapezium grille, opvallende uitlaten aan de zijkanten en een andere quick-fill tankdop. De agressieve side uitlaten konden gezien worden als een voorbode van een kenmerk van de verre Dodge Viper. Het model kreeg een kleine achterklep voor toegang tot het reservewiel, maar bagageruimte was nihil. Het interieur was zwart leder met witte piping en gesatineerd aluminium op het dashboard met een rij van ronde meters.
 
 

Exner probeerde zijn DeSoto Adventurer goedgekeurd voor beperkte productie maar het management durfde het niet aan, met het Airflow scenario nog vers in het geheugen. Ze waren bang voor een nieuwe mislukking.

 

Een tweede DeSoto-gebaseerde oefening was de 1955 Adventurer II. Deze versie was een designoefening van Ghia en eigenlijk nooit bedoeld voor productie. Hoewel het model groter was dan de originele Adventurer, had het slechts twee zitplaatsen.

 

desoto adventurer Ghia

DeSoto Adventurer door Ghia

 

desoto adventurer Ghia

Interieur van de Ghia concept

 

1956

De Adventurer werd in 1956 gelanceerd als een gelimiteerde variant van de Fireflite, wat op dat moment het topmodel van het merk was. De adventurer zou alleen als een 2-deurs coupé verschijnen die enkel in een wit-zwart-goud-kleurenschema beschikbaar was. Onder de motorkap lag een dikke Hemi-V8-motor met 320 PK. Het model zag er behoorlijk luxe uit, met een dubbele uitlaat, twee zijspiegels en goudkleurige wieldoppen, een radio, een elektrische klok, een bekleed dashboard, en ruitensproeiers. In het eerste jaar werden er nog geen duizend exemplaren gebouwd voor een prijs die onder die van de concurrentie lag.

 

desoto adventurer 1956

Adventurer uit 1956

 

1957

In 1957 kreeg de Adventurer de nieuwe ‘forward look’ van het moederconcern Chrysler aangemeten. Hiermee kreeg het model onder andere staartvinnen en kwam er een cabrioletversie uit. Het kleurenschema van het model bleef ongewijzigd. De V8 nam in vermogen toe en leverde nu 345 PK. Ook de ophanging werd aangepast om het extra vermogen aan te kunnen. Met de verbeteringen steeg de verkoop voor 1957 tot bijna tweeduizend exemplaren.

 

1957 DeSoto Adventurer

 

desoto adventurer 1957 interieur

Luxe All-American interieur

 

desoto adventurer 1957 motor

Hemi V8 krachtbron

 

1958

Na een kleine face-lift verscheen in januari 1958 de aangepaste DeSoto Adventurer. Het model had een nieuwe grille en de Hemi-V8 was vervangen door een minder krachtige V8 met brandstofinjectie. Dit systeem bleek echter niet erg betrouwbaar waardoor DeSoto geregeld auto’s moest terugroepen. Het systeem werd uiteindelijk vervangen door carburateurs. Verder kampte DeSoto dat jaar met kwaliteitsproblemen, lekken, slechte versnellingsbakken met weer andere problemen tot gevolg. Dit werkte, samen met de matige economische situatie eind jaren vijftig, niet in het voordeel van DeSoto en in 1958 bleef de verkoop steken op slechts 423 exemplaren.

 

1959

Voor 1959 kreeg de Adventurer opnieuw een kleine facelift waarbij het model meer en meer begon te lijken op de duurdere Chryslers. Naast esthetische ingrepen kreeg de Adventurer ook draaibare kuipstoelen die het in- en uitstappen moesten vergemakkelijken. Deze nieuwe versie van de Adventurer deed de verkopen wel wat stijgen, maar met 687 verkochte exemplaren bleef het nog altijd kwakkelen voor DeSoto.

 

1960, het laatste jaar

In het laatste productiejaar was de Adventurer niet langer een gelimiteerd model maar het topmodel van het DeSoto-gamma. De cabriolet werd geschrapt en er verscheen voor het eerst een vierdeurs sedan, daarnaast werd voor het eerst het kleurenpalet fors uitgebreid en was de auto niet enkel in wit, zwart en/of goud beschikbaar. In totaal werden er 11.597 exemplaren gebouwd van dit model, maar in 1960 werd het duidelijk dat Chrysler zou gaan stoppen met het merk DeSoto. Omdat de Adventurer bijna identiek was aan de Chrysler Windsor kochten de klanten liever de zekere Chrysler. In 1961 lanceerde DeSoto nog een naamloze DeSoto waarna het merk op het einde van dat jaar inderdaad verdween.

 

desoto adventurer 1960

1960 versie van de Adventurer
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant