MENU

De Tamble

De De Tamble Motor Company was een Amerikaanse fabrikant van auto’s tussen 1909 en 1913 en werd opgericht door Edward S. De Tamble. Hij runde de Speed ​​Changing Pulley Company in Indianapolis, Indiana. Van 1908 tot augustus 1909 werden daar auto’s geproduceerd die als De Tamble op de markt werden gebracht. Drie andere bedrijven zetten daarna de productie van het enige model voort onder hun eigen merknamen. Dit waren de merken Breeze, Dakota en James.

 

Edward S. De Tamble startte vervolgens zijn eigen bedrijf in augustus 1909 in Anderson, Indiana. Hij zette de productie voort. De merknaam was nog steeds De Tamble. Rond 1910 werden ongeveer 2000 voertuigen van dit merk gebouwd. Insolventieprocedures werden begin 1911 ternauwernood vermeden en maakten 1911 tot een slecht jaar. In 1912 werden plannen gesmeed om jaarlijkse 3000 voertuigen te gaan produceren maar het bedrijf werd nog altijd achtervolgd door problemen en wederom dreigde faillissement. Plannen voor een nieuw nieuwe start op 1 januari 1914 konden niet meer worden uitgevoerd. In november 1915 werd aangekondigd dat Elmer Eckhouse de fabriek zou overkopen. Ook zijn plannen om de productie voort te zetten bleken echter ook niet haalbaar.

 

de tamble oldtimer

 

De Tamble modellen

Het Model B was leverbaar van 1908 tot 1909. Dit model werd aangedreven door een tweecilindermotor met 16 pk. De carrosserie werd zowel roadster als runabout genoemd en bood plaats aan twee of drie personen. De wielbasis bedroeg 229 cm. In 1910 was dit model een driezits roadster. Daarnaast kwamen er modernere en plattere voertuigen met viercilindermotoren. Model C als torpedo met vijf zitplaatsen en Model G als torpedo met twee zitplaatsen had een wielbasis van 287 cm en een motor met een vermogen van 30 pk.

 

In 1911 bleef de Model B als roadster leverbaar. Er waren ook drie viercilindermodellen met 36 pk en een wielbasis van 292 cm. Model G was een runabout met twee zitplaatsen, terwijl Model H en Model J toerwagens met vijf zitplaatsen waren. Het grootste model was het Model K. De motor produceerde 40 PK. Het chassis had een wielbasis van 305 cm. De open toerwagen bood plaats aan zeven personen.

 

In 1912 werd het assortiment beperkt tot de middelgrote modelreeks. De viercilindermotor met 36 pk bleef ongewijzigd. De wielbasis werd iets verhoogd tot 295 cm. De keuzes waren Model K als toerwagen met vijf zitplaatsen, Model L als torpedo met vijf zitplaatsen en Model M als roadster met twee zitplaatsen.

 

In het laatste jaar van 1913 verscheen een nieuwe ontwikkeling met de Model 4-24. De viercilindermotor werd gespecificeerd met 17 pk. De wielbasis bedroeg 262 cm. Een tweezits roadster en een vijfzits toerwagen hebben het overleefd.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant