Daimler

Daimler AG, voorheen DaimlerChrysler AG, is een multinational die naast de autoindustrie groot is in de vliegtuigindustrie en in de bankwereld. Voor de fusie met Chrysler heette het bedrijf Daimler-Benz AG.

In 2007 had het bedrijf 270.000 medewerkers en behaalde een omzet van 136,4 miljard euro. Daimler AG produceerde in 2003 3,8 miljoen personenauto’s.

Daimler AG is via DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA) voor 30,1 % eigenaar van European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), het moederbedrijf van Airbus. Ook bezit het 10 procent van de aandelen van Tesla. In 2011 werk overigens bekend dat Daimler 7,5 % van de aandelen in EADS aan de Duitse regering zal gaan verkopen. Daimler kon geen investeerders voor het aandelenpakket vinden en toen besloot de Duitse regering om de aandelen over te nemen.

Daimler AG is voor 12,46 % eigendom van de Deutsche Bank en voor 7,2 % van de oliestaat Koeweit. De overige 80,34 % van de aandelen zijn in handen van institutionele (37,0 %) en particuliere (43,34%) beleggers.

In 2007 nam Cerberus Capital Management voor 80,1 procent een belang in Chrysler, hiervoor legde het 7,4 miljard dollar op tafel. DaimlerChrysler AG veranderde zijn naam daarna in het huidige Daimler AG.

Omdat elektrische auto’s steeds belangrijker zullen gaan worden, nam Daimler in 2009 een belang van 10 % in het Amerikaanse Tesla. Het doel is om samen de commercialisatie van elektrische auto’s te bespoedigen.

Daimler en Renault-Nissan lieten in 2010 weten dat ze een samenwerkingsverband aan zouden gaan. Het is de bedoeling dat beide bedrijven platformen en motoren met elkaar zullen gaan delen. Daimler wilt op deze manier kosten besparen om z’n eigen marges te kunnen verhogen. Concurrent Audi kan gebruik maken van Volkswagentechniek en kan op die manier zijn eigen kosten drukken. Daimler had zo’n partner niet (meer). Ook hoopt het Duitse bedrijf op deze manier de positie van dochtermerk Smart te kunnen verbeteren. Deze zal auto’s gaan ontwikkelen samen met Renault. In datzelfde jaar waren er geruchten dat Daimlers truckdivisie interesse had om het Italiaanse vrachtwagenmerk Iveco, onderdeel van Fiat Industrial, over te nemen. Beide bedrijven ontkenden de geruchten echter.

In 2012 maakte CEO Dieter Zetsche bekend dat Daimler zal stoppen met het prestigemerk Maybach. Per verkochte Maybach leed Daimler een verlies van 330.000 euro. De CEO wil daarentegen het gamma van het topmodel van Mercedes-Benz, de S-klasse, gaan uitbreiden om toch de concurrentie met BMW’s Rolls-Royce (de primaire reden dat Daimler Maybach nieuw leven inblies) aan te kunnen blijven gaan. De laatste Maybach zal eind 2013 de fabriek verlaten. In 2014 gaat de X222 de Maybach vervangen.
Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant