MENU

Daimler

Daimler is het oudste automerk van Groot-Brittanië en stamt uit 1893. Tijdens het lange bestaan werd het bedrijf diverse malen overgenomen. Tegenwoordig maakt het merk deel uit van het Indiase autobedrijf Tata Motors.

 

 

Halverwege 1895 werd de Daimler Motor Company Limited opgericht. Het werd opgericht door Frederick Simms die in 1890 de rechten kocht van Gottlieb Daimler voor het gebruik van zijn motor. Eerst past hij deze toe in boten en toen in Engeland de wetgeving rondom automobielen gunstiger werd, ook in auto’s. De eerste Daimlers geproduceerd in Coventry, Engeland, dateren van 1897 en waren nog gebaseerd op de Duitse Daimlers, maar er werd ook veel techniek gebruikt van, onder andere, Peugeot.

 

Het automerk bracht in de beginperiode allerlei modellen op de markt, maar geen ervan leek erg aan te slaan onder de consumenten. In 1910 werd het bedrijf ingelijfd door de “Birmingham Small Arms Co. Limited (BSA)” een al lang bestaand bedrijf dat zich ook had toegelegd op het produceren van automobielen.

 

BSA neemt Daimler over

Binnen BSA was Daimler het belangrijkste bedrijf en de productie van de BSA automobielen werd uiteindelijk gestaakt. Wel werd in januari 1931 the Lanchester Motor Co. door BSA ingelijfd. De ontwikkeling van de verschillende merken heeft een snelle vlucht genomen maar de concurrentie in Groot-Brittannië was inmiddels enorm. Ook Lanchester heeft het niet gered. Lange tijd werden door Daimler zeer exclusieve voertuigen voor de royal en upper class gefabriceerd.

 

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de fabrieken in Coventry zwaar gebombardeerd door de Duitsers. Toch werden de fabrieken zoveel mogelijk open gehouden en zo leverden deze een belangrijke bijdrage aan de oorlogsinspanning met de productie van kleine pantserwagens, zoals de Daimler armoured car en Daimler Scout Car, tanks en vliegtuigmotoren. Na de oorlog werd de productie van personenwagens weer opgestart.

 

Jaguar neemt BSA over

BSA, inclusief de inmiddels Daimler Corporation Incorporated, werd in 1960 overgenomen door Jaguar en de toen nog in productie zijnde modellen werden nog een korte tijd voortgezet. De laatste ‘echte’ Daimler was de DS420 uit 1968, gebouwd door Jaguar-dochter Vanden Plas, en bleef in productie tot in de jaren negentig.

 

Daimler DS420

Daimler DS420

 

De Daimler SP 250 (oorspronkelijk Dart maar die naam bestond al in Amerika) uit de jaren zestig, was een nogal sportief uitstapje voor het statige Engelse merk. Voorzien van een kunststof carrosserie en een 2,5 liter V8-motor met 140 pk. Een echte tweezitter die aanvankelijk alleen bedoeld was voor het vasteland, en dus alleen gebouwd werd met het stuur aan de linkerkant. Het succes van de auto zorgde er echter voor dat op korte termijn ook een Engelse versie ontwikkeld werd.

 

Daimler SP250 sportwagen

Daimler SP250 sportwagen

 

In 1990 werd Jaguar overgenomen door de Ford Motor Company en dit bedrijf bracht Jaguar, samen met Volvo, Land Rover en Aston Martin, onder in de Premier Automotive Group. Vervolgens werd in 2008 Jaguar samen met Land Rover verkocht aan de Indiase autofabrikant Tata.

 

Daimlers waren een tijd lang de luxueuze uitvoeringen van de topmodellen van Jaguar, waaronder de XJ6, XJ40, XJ300 en X308. De modellen grossierden in leer, notenhout, Daimler-badges en logo’s, geribbelde grill en kofferbak-lining, aangepaste deurvloerstijlen, en nog extra chromen strips en randen. Vanaf 2002 werd gestopt met het gebruik van de naam Daimler, maar in 2005 werd het merk toch weer gevoerd op de luxueuze modellen van Jaguar.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant