MENU

Daihatsu Feroza

De Daihatsu Feroza is een SUV gebouwd door Daihatsu tussen 1989 en 2002 e ook de naam ‘Rocky’ droeg. De naam werd gebruikt voor de hele line-up van SUV’s en was van oorspong bedoeld voor een op ladderframe gebaseerde mini-SUV die tussen 1989 en 2002 in Japan en enkele internationale markten werd verkocht. Het werd geleidelijk vervangen door de introductie van de Terios in 1997.

 

Daihatsu Feroza uit 1989

Daihatsu Feroza uit 1989

 

De Feroza is een vierwiel aangedreven model dat wordt aangedreven door een 1,6 liter SOHC 16-kleppen viercilinder benzinemotor die ook te vinden was onder de motorkap van de Applause. Deze motor wordt bediend via een handgeschakelde of automatische Aisin-transmissie. 2WD, 4WD Low en 4WD High worden geselecteerd met een keuzeschakelaar naast de versnellingspook.
 

Er waren fulltime vierwielaandrijving met een vergrendelbaar differentieel tussen de assen beschikbaar, maar zonder een lage versnelling in de tussenbak. Het vermogen in Japan lag tussen 74 en 105 pk. Het model was alleen verkrijgbaar met een driedeurs carrosserievorm en was een van de eerste mini-SUV’s die in de jaren tachtig door Japanse fabrikanten werden geïntroduceerd. De Feroza was een van de twee modellen, naast de Charade, die in de Verenigde Staten werden verkocht tijdens de korte aanwezigheid van Daihatsu op die markt.

 

In Europa, Latijns-Amerika, Australië en de meeste Aziatische markten werd het F300-model verkocht als de Daihatsu Feroza. “Feroza” is een verzonnen naam, een combinatie van “woest” en de naam “Rosa”. De exportmodellen waren meestal uitgerust met een anagepaste versie van de krachtigere motor met brandstofinjectiemet 94 pk. Er was ook een carburateurversie leverbaar met 86 pk.

 

De F300 serie Rocky / Feroza onderging een aantal zeer kleine facelifts tijdens de productie, meestal beperkt tot verschillende roosters met vroege auto’s met een verchroomde eenheid. De achterlichten waren in de carrosserie gemonteerd, maar sommige auto’s hadden jaloezieën in deze ruimtes en droegen in plaats daarvan hun achterlichten in een vergrote achterbumper. Dit was het gevolg van wetgeving die op sommige markten werd geïntroduceerd met betrekking tot de achterste taatsdeur.

 

In 1990 werd een elektrisch aangedreven versie, de “Rocky EV” genaamd, ontwikkeld samen met de Kansai Electric Power Company, die er ook 26 kocht. Zijn 27 pk sterke elektromotor kon de Feroza tot 90 km/u laten rijden met een bereik van 200 km bij een constante snelheid van 40 km/u. De vierwielaandrijving bleef bestaan.Daihatsu modellen


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant