MENU

Daihatsu Charade

De Daihatsu Charade is een compacte auto die werd gebouwd door de Japanse fabrikant Daihatsu tussen 1977 en 2000. Het model kwam in november 1977 op de markt. De Charade werd door Daihatsu beschouwd als een “grote compacte” auto om hem te onderscheiden van de kleinere kei cars in het assortiment, zoals de Daihatsu Cuore.

 

Daihatsu Charade uit 1977

Foto: daihatsu.com

Eerste generatie Daihatsu Charade uit 1977

 

De Charade genoot een uitstekende reputatie vanwege zijn hoge economische efficiëntie en andere kenmerken, en won voor het eerst de onderscheiding ‘Auto van het jaar 1977’ voor een Daihatsu-auto.

 

De Charade werd ontwikkeld onder het concept van een “ruime maar kleine, comfortabele economy car”, en ontworpen op basis van de principes van de “functies van comfortabele cabinegrootte en een gigantische run”, “compactheid geschikt voor de verkeersomgeving in Japan”, en “laag brandstofverbruik en middelenbesparende functies, passend bij de nationale omstandigheden en tijden.” Het ontwikkelingsteam gaf de hoogste prioriteit aan het creëren van een “auto van 5 m²”. Op dat moment was Toyota’s Publica de enige bestaande geregistreerde auto met een geprojecteerd oppervlak van 5 m² of kleiner. Een ruime binnenruimte in een zo compact mogelijke carrosserie was een fundamentele vereiste waaraan moest worden voldaan om zowel comfort als economische efficiëntie te bereiken, inclusief een laag brandstofverbruik.

 

Het ontwikkelingsteam begon met het bepalen van de grootte van een binnenruimte die plaats kon bieden aan vier volwassenen, en probeerde vervolgens de carrosserie zo klein mogelijk te maken, maar zo’n kleine carrosserie kon de geplande viercilindermotor niet herbergen. Vervolgens, op basis van het voorstel van enkele leden om over te schakelen op een driecilindermotor, begon het team met de ontwikkeling van een ongekende motor voor personenauto’s voor consumentengebruik en voltooide uiteindelijk de compacte maar krachtige Model CB-10 driecilindermotor met een cilinderinhoud van 993 cc en een maximum van 55 pk. Het ontwikkelingsteam is erin geslaagd een “auto van 5 m²” te realiseren door de grootte van het motorcompartiment te minimaliseren met de nieuw ontwikkelde motor horizontaal geïnstalleerd.

 

Daihatsu Charade: een zuinige driecilinder

Om de kans te bieden om de hoge brandstofefficiëntie van het nieuwe model te ervaren, organiseerde het verkoopbedrijf van Daihatsu op verschillende plaatsen Charade Economy Rallies. Nadat de Charade zijn uitstekende prestaties had laten zien tijdens dergelijke evenementen, nam hij deel aan de Mobil Economy Run die in oktober 1978 in een buitenwijk van Parijs, Frankrijk werd gehouden, en won hij de eerste plaats in het al lang bestaande evenement, waaraan de meeste Europese modellen van economy-auto’s deelnamen.

 

Daihatsu Charade uit 1983

Foto: daihatsu.com

Daihatsu Charade uit 1983

 

Redesign van de tweede generatie Daihatsu Charade

De tweede generatie (G11) werd uitgebracht in maart 1983, opnieuw als drie- of vijfdeurs hatchback met een duidelijk hoekiger vormgeving passend bij die tijd. Verschillende variaties van de driecilinder-motor met 1,0 liter waren leverbaar, waaronder een versie met turbocompressor met 68 pk en diesel- en turbodiesel-versies. De turbodiesel verscheen voor het eerst in de herfst van 1984.

 

Uitgerust met een Model CL-motor, ‘s werelds kleinste 1-liter dieselmotor op dat moment, begon de nieuwe Charade op 1 september 1983 aan een non-stop rit van 10 ronden rond de Japanse archipel, waarmee hij in 117 dagen klaar was. betrouwbaarheid van de 1-liter dieselmotor.

 

Daihatsu Charade G100

Foto: OSX

Daihatsu Charade G100

 

Derde generatie in de jaren ’90

De derde generatie van de Daihatsu Charade (G100) kwam uit in 1987. Naast een 1.0 liter driecilinder-motor was deze versie ook leverbaar als diesel en turbodiesel, en met een 1,3-liter viercilinder. De viercilinder werd gebouwd met het oog op lichtheid, met een holle krukas en nokkenas, en het gewicht van een viercilinder-auto was niet hoger dan een vergelijkbaar uitgerust driecilinder-model. Het model kreeg volledig onafhankelijke wielophanging voor en achter. De Charade werd aanvankelijk wederom als drie- of vijfdeurs hatchback aangeboden. Een vierdeurs sedan werd later toegevoegd.

 

Er was ook een versie met permanente vierwielaandrijving leverbaar. Dit model wordt geproduceerd in China als FAW Xiali geproduceerd als onderdeel van een joint venture. In de verschillende geproduceerde versies zijn de modellen daar nog steeds erg succesvol.

 

De Charade GTti, een rallykanonnetje

En dan was er nog de Charade GTti, de krachtigste en sportiefste variant van de serie. Met behulp van een uitlaatgas-turbocompressor perst deze driecilinder benzinemotor met 12 kleppen en 993 cc er een stevige 101 pk uit. In combinatie met het lage gewicht van slechts 810 kg is een een sprint van 0 naar 100 km/u in 8,1 s mogelijk. Vanwege zijn robuustheid en eenvoudige techniek is de Charade GTti vaak met succes gebruikt in de autosport.

 

Daihatsu Charade WRC Safari Rally 1990

 

Het model was een succes voor Daihatsu. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht waaronder alleen al anderhalf miljoen exemplaren in China onder de naam Xiali.Daihatsu modellen charade


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant