MENU

Daihatsu Applause

De Daihatsu Applause is een compacte auto gebouwd door de Japanse autofabrikant Daihatsu van 1989 tot 2000. Het model valt vooral op door zijn ongebruikelijke carrosserievorm.

 

Daihatsu Applause uit 1990

Foto: Niels de Wit

Daihatsu Applause uit 1990

 

Omdat Daihatsu zich stevig vestigde als Toyota’s specialist in compacte auto’s, waren compacte auto’s de grootste voertuigen die door het bedrijf op de markt werden gebracht. Bij het vervangen van de langlopende Daihatsu Charmant besloot het bedrijf een unieke benadering in het segment te proberen, met de bedoeling om te profiteren van de voorkeuren voor sedans en tegelijkertijd de flexibiliteit en het gemak van een 5-deurs hatchback-carrosserie te bieden.

 

Als resultaat van deze manier van denken werd de Daihatsu Applause op de Autosalon van Genève in 1989 gepresenteerd in een productieklare concept-vorm, als de MS-X90. De motor was ook een nieuwe ontwikkeling, een 1,6-liter viercilinder lijnmotor met 16 kleppen die werd gedeeld met de F300-serie Rocky / Feroza / Sportrak. Daihatsu maakte van de gelegenheid gebruik om een ​​platform te introduceren dat niet werd gedeeld met een bestaand Toyota-platform dat de vorige Charmant gebruikte toen de Toyota Corolla in 1983 werd gewijzigd in een model met voorwielaandrijving (E80).

 

Daihatsu Applause uit 1999

Daihatsu Applause uit 1999

 

Daihatsu Applause heeft een probleem

In het eerste jaar dat Applause op de markt kwam, werd de reputatie van het model aangetast door wijdverspreide incidenten waarbij benzine onder te hoge luchtdruk tijdens het tanken uit de tank spoot, wat tot zeer gevaarlijke ongelukken kon leiden. Daihatsu loste het probleem op in het model uit 1990, genaamd de Applause Theta, om de verbetering te benadrukken.

 

De auto was vanaf het begin ontworpen om te worden uitgerust met vierwielaandrijving, een model dat pas een paar maanden na de introductie verscheen. De Applause was uitgerust met een koppeling, die tot 47 procent van het vermogen naar de achterwielen stuurde. In het voorjaar van 1991 presenteerde Daihatsu een prototype van een cabrio-touring van de Applause, genaamd de “Applause Windward”, maar deze zou nooit in productie gaan.

 

Facelift voor de tweede serie

In 1992 kreeg het Applause een lichte facelift, met een subtiele wijziging van de voor- en achterkant, het dashboard en een lichte toename in lengte. De aanduiding “Theta” werd geschrapt. De carburateurmotor was niet meer leverbaar en werd vervangen door een minder krachtige versie van de brandstofinjectiemotor die in veel Europese markten in aanmerking kwam voor een lagere verzekeringscategorie. In 1994 werd de AWD-versie geannuleerd, met een upgrade aan de achterkant en een kleine aanpassing aan de grille voor de rest van het assortiment.Daihatsu modellen applause


Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant