MENU

Daihatsu

Daihatsu is een Japans automerk dat voor 51% eigendom van Toyota is. Daihatsu is vooral bekend om zijn kleine stadsauto’s. In het buitenland worden verschillende Daihatsu-types verkocht onder de naam Perodua. Het bijzondere is dat het grootste deel van de auto’s die de Daihatsu-fabriek verlaten, gemaakt wordt voor Toyota.

 

Daihatsu fabriek 1907 Osaka Japan

Foto: daihatsu.com

Voorloper van de Daihatsu fabriek (1907)

 

In 1907, toen de industriële revolutie in Japan bijna zijn hoogtepunt had bereikt, werd Hatsudoki Seizo Co.Ltd., de voorganger van Daihatsu Motor Co.Ltd., opgericht in Osaka. De stichting werd opgericht door academici, waaronder dr.Yoshiaki Yasunaga, hoofd van de door de overheid geleide Osaka Higher Technical School (huidige School of Engineering, Osaka University), op basis van hun overtuiging dat de echte industrialisatie van Japan zou geschieden door de binnenlandse productie en verspreiding van verbrandingsmotoren. Mensen in de zakenwereld in Osaka deelden de overtuiging van de academici en boden samenwerking aan bij de oprichting van het bedrijf. Deze oprichting van een bedrijf door een samenwerking tussen industrie en academische wereld was in die tijd uniek.

 

Daihatsu in de jaren ’20

In de jaren ’20, met de overgang van het Taisho-tijdperk naar het Showa-tijdperk, was de Japanse economie in grote verwarring. De Grote Kanto-aardbeving vond plaats in 1923, en een crash van de aandelenkoersen op de markt in New York stortte de wereld in de Grote Depressie in 1929, waardoor de Japanse industriële wereld in een hachelijke situatie terechtkwam.

 

Om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden, verkende het bedrijf nieuwe gebieden, zoals remmen voor treinwagons en compacte dieselmotoren, en slaagde erin om in 1930 een luchtgekoelde viertakt-benzinemotor voor motorfietsen te ontwikkelen. Deze ontwikkeling was begonnen tegen de achtergrond van een toenemend aantal kleinschalige ondernemingen die kleine driewielige voertuigen met geïmporteerde motorfietsmotoren begonnen te produceren. Net als in de begindagen van het bedrijf, zonder dat er ontwerpen of referentiegegevens beschikbaar waren, tekenden ingenieurs ontwerpen op basis van geïmporteerde motoren en maakten ze prototypes.

 

HA Daihatsu

Foto: daihatsu.com

HA Daihatsu uit 1930

 

Van motor naar auto

Het bedrijf besloot kleine driewielige auto’s met eigen motoren te gaan produceren. Het bedrijf voltooide het model HA Daihatsu in december 1930 en bracht in maart 1931 het verbeterde Model HB op de markt als de eerste consumentenauto van het bedrijf. Dit betekende een belangrijk keerpunt voor het bedrijf in de verschuiving van een motorleverancier naar een autofabrikant, evenals voor de Japanse auto-industrie die begon met de modernisering van de productie van driewielige voertuigen, die slechts op kleine schaal was uitgevoerd.

 

Vanaf 1933 leverde het bedrijf een grotere verscheidenheid aan driewielige voertuigen in termen van motor, carrosserietype, laadvermogen, enz., En produceerde het in 1937 5.122 driewielige voertuigen, waarmee het voor het eerst het aantal van 5.000 overtrof. Het bedrijf gebruikte voor het eerst de term “Daihatsu” in zijn productnamen in 1930, toen het de markt betrad voor driewielige voertuigen. Het bedrijf noemde de in hetzelfde jaar gelanceerde dieselmotor ook de “Daihatsu-dieselmotor”.

 

Daihatsu Midget DKA uit 1956

Foto: daihatsu.com

Daihatsu Midget DKA uit 1956

 

Na de Tweede Wereldoorlog

In Japan verspreidden driewielige voertuigen zich na de Tweede Wereldoorlog snel. Op verzoek van gebruikers hebben fabrikanten een grotere verscheidenheid aan en grotere driewielige voertuigen op de markt gebracht. Als gevolg hiervan werden driewielige voertuigen qua prestaties en prijs vergelijkbaar met kleine vierwielige voertuigen, terwijl ze hun onderscheidende kenmerken verloren. Inmiddels kwamen in eigen land geproduceerde tweewielers, voornamelijk voor vrachtgebruik, op de markt, maar hun nadeel lag in hun beperkte laadvermogen.

 

Daihatsu richtte zich op de potentiële niche tussen de driewieler- en tweewielermarkt en bracht in 1957 de mini-driewielige truck de Midget uit.

 

Onder het concept van “gemakkelijk te besturen, zuinige voertuigen die gemakkelijk scherpe bochten kunnen maken”, begon Daihatsu in 1953 met de ontwikkeling van mini-driewielige vrachtwagens op grote schaal en voltooide het eerste prototype met een motor en een carrosserie die speciaal daarvoor waren ontworpen. Tegelijkertijd deed het bedrijf marketingonderzoek, voornamelijk naar tweewielers, en analyseerde de ontevredenheid over tweewielers en kleine driewielige voertuigen. In 1956 begon het bedrijf met het definitieve ontwerp door de resultaten van het marketingonderzoek op te nemen en bracht uiteindelijk de Midget op de markt. Het eerste model van de Midget, het model DKA, had een motor van 249 cc, een laadvermogen van 300 kg en een stuur, en hoewel de maandelijkse output van het model oorspronkelijk 500 exemplaren was, was de werkelijke maandelijkse output in augustus 1958, het jaar na de release, ongeveer 800 exemplaren.

 

Daihatsu en Toyota

In de jaren zestig bereikte de Japanse auto-industrie een belangrijk keerpunt: de opeenvolgende liberalisering van handel en kapitaal zorgde ervoor dat Japanse autofabrikanten te maken kregen met serieuze concurrentie uit het buitenland.

 

Het voorstel van de Japanse regering eind 1962 voor een herschikking van de auto-industrie door de concentratie en fusie van personenautobedrijven versnelde zakelijke allianties, fusies en andere maatregelen. Om het bedrijf in staat te stellen te winnen in de wereldwijde concurrentie, besprak het management van Daihatsu ook actief een zakelijke alliantie met een bedrijf dat Daihatsu zou steunen en verkende verschillende opties. Als gevolg hiervan werd op basis van het oordeel van president Koishi besloten dat Daihatsu lid zou worden van de Toyota Motor Group.
 

Na ongeveer een jaar van gesprekken tussen de topmanagers, ondertekenden de partijen een memorandum over een zakelijke alliantie en brachten ze in november 1967 een gezamenlijke verklaring uit. In het jaar waarin de 60ste verjaardag van de oprichting van Daihatsu werd gevierd, werd een belangrijke beslissing genomen met zicht op de verdere groei van het bedrijf.

 

Daihatsu Consorte Berlina

Foto: daihatsu.com

Daihatsu Consorte Berlina

 

Daihatsu Consorte Berlina

In april 1969 bracht Daihatsu een nieuw passagiersvoertuig van 1.000 cc uit, bedoeld voor het gewone volk, de Consorte Berlina, als eerste model sinds de oprichting van de zakelijke alliantie. Het was een zustermodel van Toyota’s Publica, dat enkele onderdelen deelde.

 

In september 1969 begon Daihatsu ook met de productie van de Publica op bestelling in de Ikeda-fabriek nr. 2 als een van de positieve resultaten van de zakelijke alliantie. Met de Publica als eerste voorbeeld, hebben de ontwikkeling en productie van auto’s op bestelling enorm bijgedragen tot de stabilisering van het management van Daihatsu.

 

Daihatsu Charade uit 1977

Foto: daihatsu.com

Daihatsu Charade uit 1977

 

Daihatsu Charade

De Charade, uitgebracht in november 1977, genoot een uitstekende reputatie vanwege zijn hoge economische efficiëntie en andere kenmerken, en won voor het eerst de onderscheiding ‘Auto van het jaar 1977’ voor een Daihatsu-auto.

 


Daihatsu modellen


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant