MENU

Commer

Commer was een Britse automerk dat voertuigen bouwde tussen 1905 en 1979. Het merk produceerde naast enkele bestelwagens,ook militaire voertuigen, bussen en bedrijfstrucks. Het bedrijf ontwierp en bouwde ook enkele van zijn eigen dieselmotoren voor de zwaardere bedrijfsvoertuigen zoals brandweerauto’s en industriële voertuigen.

 

commer express bestelbus 1959

Commer Express bestelbus 1959

 

In 1920 was het het eerste bedrijf dat zich specialiseerde in de productie van industriële bedrijfsvoertuigen. Het bedrijf deed goede zaken en moest zijn productiefaciliteiten uitbreiden. Op de Commercial Motor Show van Olympia in maart 1907 toonde Commer een motorbuschassis met een motor met een vermogen van zo’n 35 PK en een versnellingsbak uitgevonden door de heer Linley, de fabrieksmanager.

 

De productie van de eerste truck begon in 1907. Deze werd gedurende de productie gemoderniseerd. De eerste bus werd gebouwd in 1909. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog richtte de fabriek zich op de productie van militaire voertuigen voor het Britse leger, en in 1919 waren er meer dan 3000 gebouwd.

 

Financiële problemen voor Commer

Het bedrijf moest in 1920 een financiële herstructurering doorvoeren in de hoop schuldeisers te ontlopen, maar moest ook belasting afdragen op de winsten die gemaakt waren op de productie van oorlogsmaterieel. Uiteindelijk, na overeenstemming te hebben bereikt met de curator in 1925, werd Commer in 1926 gekocht door Humber. In 1931 werd Humber voor 60 procent eigendom van de Rootes-groep.

 

De naam Commer werd in de jaren zeventig vervangen door de naam Dodge, na de overname van Rootes door Chrysler Europe. Nadat Peugeot in 1978 Chrysler Europe overnam, werd de Commer-fabriek gerund in samenwerking met de truckafdeling van Renault, Renault Trucks. Het bleef enige tijd het Dodge-assortiment commerciële vrachtwagens produceren met Renault-emblemen. Uiteindelijk werd de productie van Dodge beëindigd ten gunste van de reguliere Renault-modellen en begin jaren negentig werd er overgeschakeld op de productie van Renault-vrachtwagen- en busmotoren.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant