MENU

Clénet

Clénet Coachworks werd opgericht door de Fransman Alain Clénet in Santa Barbara, Verenigde Staten.

 

Clenet Series 1

Clenet Series 1

 

Geschiedenis van Clénet

In Parijs volgde Alain Clénet een designopleiding en in 1974 emigreerde hij naar de Verenigde Staten waar hij zich vestigde in Santa Barbara. vijf jaar later begon hij met de bouw van een klassieke roadster genaamd de Clénet Serie 1. Dit was een grote tweezitter in een klassieke stijl met vrijstaande koplampen en vrijliggende spatborden. Ook de opvallende verchroomde grote radiatorgrille en de naar buiten gebouwde verchroomde uitlaatpijpen waren kenmerkend voor dit model dat moest lijken op de stijl uit de jaren 1930. De neus van de auto was langer dan twee meter, wat in een opvallend contrast stond met de bestuurdersplaats, die zich bijna op de achteras bevond.

 

Technisch gezien gebruikte Alain Clénet componenten die afkomstig waren van massaproductie. De onderbouw en de motor kwamen van een Lincoln Continental IV. De Continental IV was toentertijd de grootste en duurste coupé uit de Amerikaanse productie. De rest van de carrosserie werd uit aluminium en polyester, aangepast aan het geheel. De motor was een 8-cilinder uit de Ford Lincoln, met een inhoud van 5,8 of 6,6 liter wat voor veel vermogen zorgde en een topsnelheid van 190 km per uur.

 

Alain Clénet was zeer in zijn nopjes met deze auto. In april 1980 verklaarde hij tijdens een interview met het tijdschrift Santa Barbara Times dat hij zijn creatie zag als een beloning voor mensen die wat gepresteerd hebben in hun leven. Er zouden 250 exemplaren van gebouwd worden, een aantal dat in september 1979 bereikt werd. Het allereerste prototype is waarschijnlijk nog in zijn bezit want er zijn wereldwijd 249 Clénets serie 1 geregistreerd.

 

Intussen heeft de Clénet serie 1 de status van een klassieker, terwijl het eigenlijk een neo-klassieker is. Dat geldt in ieder geval voor de Verenigde Staten waar een fanatieke fanclub bestaat. In Europa zijn ook enkele exemplaren te vinden in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Oostenrijk.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant