MENU

Chrysler Cordoba

De Chrysler Cordoba was een middenklasse luxecoupé die van 1975 tot 1983 door Chrysler in Noord-Amerika werd verkocht. Het was het eerste model van het bedrijf dat speciaal voor de luxemarkt werd geproduceerd en het eerste Chrysler-merk dat een slag kleiner was dan de tot dan toe gangbare grootte.

 

In het begin van de jaren zestig, toen andere luxe merken zich uitbreidden naar kleinere auto’s met modellen als de Mercury Comet en Buick Skylark, verklaarde Chrysler heel publiekelijk dat zij nooit een kleinere Chrysler zouden gaan produceren.

 

Chrysler Cordoba uit 1975

Foto: dave_7

Chrysler Cordoba uit 1975

 

interieur chrysler cordoba uit 1975

Interieur Chrysler Cordoba uit 1975

 

De naam Cordoba werd in de lente van 1970 gebruikt als een speciaal gestijld model op basis van de Chrysler Newport hardtop (tweedeurs en vierdeurs). Dit full-size model was een “limited edition luxeauto, ontworpen om de consument kennis te laten maken met Chrysler” en bestond uit een exclusieve “Cordoba Gold” lak met bijpassende velgen, wieldoppen en zijlijsten met vinyl inzetstukken. Chrysler beschreef het getextureerde antiek gouden interieur van volledig vinyl, de bijpassende vinyl dakbedekking en het motorkapornament met een Azteekse adelaar als “rustig Spaans motief”. Inbegrepen in de prijs van ruim 4200 dollar was de 36,3 liter achtcilinder met een vermogen van 290 PK met two-barrel carburateur, automaat, stuurbekrachtiging, H78x15 glasvezelgordel whitewall banden en een AM-radio.

 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit model als de nieuwe Plymouth Sebring voor 1975 op de markt zou komen waarbij de carrosserie gedeeld zou worden met de Dodge Charger SE. Maar er werd besloten om deze auto als de eerste kleine Chrysler te introduceren. De kleinere Cordoba werd geïntroduceerd als een kanshebber in de luxemarkt die werd gevoed met kleinere, zuinigere motoren dan andere Chryslers. Deze coupé in enkele carrosseriestijl was een van de weinige echte hits van Chrysler in de jaren zeventig. In een tijd waarin de autofabrikant wankelde op een faillissement, was de vraag naar Cordoba’s de eerste paar jaar zelfs groter dan het aanbod, met een productie van meer dan 150.000 exemplaren voor de eerste modellen uit 1975, en de meeste gebouwd in 1977, met 183.000 exemplaren. De helft van de productie van de Chrysler-divisie in deze periode (en soms meer) bestond uit Cordoba’s, waarmee de divisie zelfs nieuw leven werd ingeblazen. Alle Cordoba’s werden gebouwd in Windsor, Ontario.

 

Hoewel Córdoba de naam is van een stad in Spanje, was het embleem van de auto eigenlijk een gestileerde versie van de Argentijnse munt van Cordoba. Hoe dan ook, de implicatie was Spaans, en dit thema werd uitgevoerd met een ietwat barokke afwerking in het voertuig. Hoewel de eerste woordvoerder van de auto Richard Basehart was, zorgde Chrysler ervoor dat de Mexicaans-Amerikaanse film- en televisieacteur Ricardo Montalbán het gezicht van dit model werd.
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant