MENU

Chrysler Airflow

De Chrysler Airflow was een auto die werd geproduceerd door de Chrysler tussen 1934 en 1937 en werd opgevolgd door de Chrysler Windsor. De Airflow was een van de eerste Amerikaanse productie-auto’s die werd ontworpen met behulp van een windtunnel om zo het model te stroomlijnen en luchtweerstand te verminderen. Dit was een belangrijke bijdrage van Chrysler aan het proces van auto-design maar uiteindelijk was de Airflow een grote commerciële mislukking.

 

Chrysler airflow 8 1934

detail van de grille van de Airflow 8

 

Marketingstunt voor de Chrysler Airflow

Als marketingstunt voor de introductie van de Airflow leek het de marketingafdeling van Chrysler wel een goed idee om de assen en het stuurhuis van een conventioneel model uit 1933 om te keren, om vervolgens met dit geprepareerde model ‘achteruit’ door de binnenstad van Detroit te gaan rijden. De stunt veroorzaakte bijna paniek, maar de marketingafdeling was van mening dat dit de aandacht zou vestigen op de slechte aerodynamica van de huidige auto’s en een hint zou geven dat Chrysler iets groots van plan was. Het design van de Airflow was anders dan wat de Amerikaanse consument tot dan toe gewend was.

 

Chrysler airflow 8 1934

Chrysler Airflow 8 uit 1934

 

De Chrysler Airflow vertegenwoordigt het beste en het slechtste van zijn tijd. Het was een fantastisch ontwerp en de toepassing van nieuwe technologie, maar de crisis van de jaren dertig zat het mogelijke succes in de weg.

 

Het ontwerp kwam van ingenieur Carl Breer, die, samen met Owen Skelton en Fred Zeder, één van de “Drie Musketiers” was bij Chrysler. Het trio, dat bij Studebaker werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd door Chrysler in 1920 aangetrokken om een nieuw model te ontwerpen voor Willys, dat toen onder Chrysler viel en bleef bij Chrysler voor de rest van hun carriere. Ze waren verantwoordelijk voor alle fameuze techniek bij Chrysler tot de jaren vijftig.

 

Chrysler airflow 8 1934

Interieur van de Airflow 8

 

De Airflow, met een 122 PK sterke acht-cilinder motor, werd met veel tromgeroffel gelanceerd in 1934 en het model werd, vanwege de toegepaste technieken, goed ontvangen door de pers. De consument dacht hier echter anders over en de stompe vorm van het model zorgde voor een slappe verkoop. Er werden er nog geen 11.000 van verkocht tegen 25.000 conventionele zes-cilinder modellen waarvan de productie gelukkig nog niet was stopgezet.

 

Chrysler airflow 8 1934
Garages en specialisten


Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant