MENU

Chrysler

Chrysler is een autofabrikant uit de Verenigde Staten die in 1925 werd opgericht door Walter Chrysler. Het bedrijf behoort samen met General Motors en Ford Motor Company tot de Grote Drie in de VS. Chrysler kwam op 10 juni 2009 uit een surseance van betaling-procedure. Vanaf 2 januari 2014 is Chrysler volledig in handen van Fiat . Chrysler was samen met General Motors de ontvanger van financiële ondersteuning van de overheden van Canada en de Verenigde Staten tijdens het begin van de kredietcrisis.

 

Chrysler History: 1920 - 1990

 

Geschiedenis van Chrysler

Het merk werd opgericht door Walter Chrysler (1875-1940) op 6 juni 1925 wanneer de Maxwell Motor Company, opgericht in 1904 werd gereorganiseerd en de naam veranderde in de Chrysler Corporation. Walter Chrysler was aangesteld om het noodlijdende Maxwell-Chalmers bedrijf te redden, na een gelijkaardige job die hij gedaan had bij Willys-Overland.

 

In januari 1924 lanceerde Chrysler, onder leiding van Walter Chrysler, de eerste auto. Dit model was een zescilinder auto, ontworpen om klanten te voorzien van een geavanceerde, goed ontworpen auto, tegen een betaalbare prijs. Het origineel had een luchtfilter carburateur, hoge compressie motor, volledige druksmering en een oliefilter, wat bijzonder was voor die tijd. Een van de innovaties in de eerste jaren waren de eerste praktische massa-geproduceerde vier-wiel hydraulische remmen, een systeem bijna volledig gebouwd door Chrysler met patenten van Lockheed. Chrysler ontwikkelde ook een wiel met een geribbelde rand, wat ervoor moest zorgen dat een lekke band te op de velg zou blijven zitten. Dit wiel werd uiteindelijk wereldwijd goedgekeurd door de auto-industrie .

 

vroege chrysler uit 1924

Vroege chrysler uit 1924

 

Na de introductie van de Chrysler in 1924, daalde de verkoop van de Maxwell-modellen in 1925. De nieuwe, goedkopere viercilinder Chryslers kregen nog wel een Maxwells-badge op de motorkap. In 1928 begon het merk zijn aanbod te differentiëren op prijs, klasse en functie. Het merk Plymouth werd geïntroduceerd op het laaggeprijsde segment van de markt en DeSoto voor het middensegment. In hetzelfde jaar kocht het bedrijf de Dodge Brothers en zette de succesvolle Dodge lijn van auto’s en Fargo vrachtwagens op.

 

Op 28 april 1955 kondigden Chrysler en Philco de ontwikkeling en productie aan van ‘s werelds eerste all-transistor autoradio. Dit werd de Mopar model 914HR. Philco was het bedrijf, dat de all-transistor autoradio Mopar model 914HR had gebouwd. Op 28 september 1957 kwam Chrysler de eerste elektronische brandstofinjectie als een optie op een aantal van haar nieuwe 1958 automodellen (Chrysler 300D, Dodge D500, DeSoto Adventurer, Plymouth Fury). De eerste poging om dit systeem te gebruiken was door American Motors op de 1957 Rambler Rebel, maar dit verliep niet geheel vlekkeloos. Chrysler produceerde inmiddels de merken Valiant, Plymouth, Dodge, DeSoto, Chrysler, en Imperial.

 

In 1985 ging het merk een overeenkomst aan met American Motors Corporation (AMC). In 1987 verwierf Chrysler 47% van de aandelen van AMC. De resterende uitstaande aandelen van AMC werden op de NYSE gekocht in 1987, waardoor de deal ergens wordt getaxeerd tussen de 1,7 en 2 miljard dollar. CEO Lee Iacocca wilde heel graag het merk Jeep inlijven om zo het toekomstige succes van Chrysler te garanderen.

 

In 1998 ging het merk en haar dochterondernemingen een partnership aan met het Duitse Daimler-Benz AG, wat resulteerde in de gecombineerde entiteit DaimlerChrysler AG. Tot verrassing van veel aandeelhouders, wer Daimler later eigenaar van Chrysler na een aandelen-swap. Jeep werd een stand-alone-divisie, en er werd gedaan wat nodig was om de Chrysler en Jeep merken als een verkoop eenheid samen te voegen. In 2001 werd het merk Plymouth opgeheven.

 

Op 14 mei 2007 kondigde DaimlerChrysler de verkoop aan van 80,1% van de Chrysler Group aandelen aan de Amerikaanse private equity firma Cerberus Capital Management LP, daarna bekend als Chrysler LLC, waarbij Daimler (hernoemd als Daimler AG) een belang hield van 19,9%.Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant