MENU

Checker

In 1922 werd Checker Motors Corporation opgericht in Kalamazoo, Michigan door Morris Markin, een immigrant uit Rusland. Het jaar ervoor kocht hij een koetswerkfabriek, de failliete Hadley-Knight chassisfabriek en de Dart-koetswerkfabriek. Hij voegde de drie bedrijven samen tot de Checker Cab Manufacturing Company die later de Checker Motors Corporation werd. De eerste Checker Taxicab rolde in juni 1923 de fabriek uit.

 

checker uit 1923

Een van de eerste taxi’s uit 1923

 

Het bekendste model is zonder twijfel de Checker Marathon. Het bedrijf ontwierp het typische koetswerk in 1956 en bleef het gebruiken tot 1982. De meeste auto’s werden verkocht als taxi. In een aantal Amerikaanse steden werkt het bedrijf onder de naam Checker Cabs. Tegenwoordig maakt het bedrijf koetswerkcomponenten voor andere autoconstructeurs.

 

Checker A12 marathon

A12 Marathon taxi

 

In heel veel steden reden de gele taxi’s met zwart-wit schaakbordpatroon op de flanken van Checker. In het bijzonder de A-12 Marathon uit 1962. De taxi’s stonden bekend om hun ruime interieur met uitzonderlijk veel beenruimte achterin, ruime zachte zetels en extra brede portieren. Er waren zelfs klapstoeltjes voorzien aan de rugleuning van de voorzetels. Het model werd de standaard voor taxi’s in de Verenigde Staten en Checker Motors had exclusieve contracten met verschillende steden voor de levering van taxi’s.

 

checker marathon

Checker Marathon stationwagon

 

Hetzelfde Marathon model werd gebouwd als sedan, deluxe sedan en stationwagen en was ook te koop voor particulieren. Naast taxi’s bouwde Checker Motors ook verschillende andere modellen waaronder de Aerobus, de Landau en ambulances. De Aerobus was een limousine die vaak door luchthavens werd gebruikt.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde de fabriek onderdelen voor andere constructeurs. Daarbij waren aanhangwagens voor Sears Roebuck, vrachtwagencabines voor Ford Motor Company en Jeeps voor het leger.

 

Het einde van de Checker taxi

Het ontwerp van de Marathon bleef vele jaren nagenoeg ongewijzigd. De auto was sterk, duurzaam en betrouwbaar en had een krachtige motor waarmee hij gemakkelijk in het verkeer kon invoegen. Met de oliecrisis begin jaren ’70, groeide de vraag naar kleine zuinige auto’s. Een taxi van het merk reed krap 1 op 5, wat gewoon te veel werd voor de vele taxibedrijven. Ondanks hun vraag om zuinger taxi’s weigerde het bedrijf zich aan te passen. De verkoop brokkelde af en op 12 juli 1982 werd de laatste taxi geproduceerd door het bedrijf. Het bedrijf maakt nog wel onderdelen en koetswerken voor onder andere General Motors.

 

One Superfan Is Saving Checker Cabs From Extinction

Een liefhebber redt Checker taxi’s


Garages en specialisten

Clubs, fora en verenigingen


Ook interessant